Javni poziv za učešće na događajima u okviru obeležavanja nedelje partnerstva za otvorenu upravu 2022. godine

Beograd, 12.05.2022.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao koordinator nacionalnih aktivnosti u okviru učešća Republike Srbije u inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu, uz podršku projekta Evropske unije „Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave”, sa zadovoljstvom poziva sve zainteresovane organizacije civilnog društva, građane i predstavnike privatnog sektora da učestvuju na događajima kojima se u periodu od 16-20. maja 2022. godine obeležava Nedelja Partnerstva za otvorenu upravu (POU).

Kao deo globalne akcije koja ima za cilj promociju otvorenosti uprave i unapređenje upravljanja kroz saradnju između uprave i građana, ovogodišnje obeležavanje Nedelje POU u Republici Srbiji obuhvatiće nekoliko događaja, čiji se raspored nalazi u nastavku:

Otvoreni sastanak Posebne međuministarske radne grupe za realizaciju učešća Republike Srbije u inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu sa zainteresovanim organizacijama civilnog društva koje se prijave putem ovog poziva, u cilju razmatranja sprovođenja važećeg Akcionog plana za period 2020-2022. godine.
– datum događaja: 17. maj 2022. godine

– rok za prijavu: 16. maj 2022. godine, 12h

Partnerstvo – ključ za bolja rešenja, posvećen primerima uspešne saradnje jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnog društva u ostvarivanju vrednosti otvorene uprave na lokalu (Sesija 1), kao i značaju i primerima dobre prakse u „otvaranju podataka“ i njihovoj ponovnoj upotrebi (Sesija 2).
– datum događaja: 19. maj 2022. godine

– rok za prijavu: 18. maj 2022. godine, 12h

Obuke za korišćenje Portala eKonsultacije namenjene građanima, OCD i ostaloj zainteresovanoj javnosti, u cilju jačanja kapaciteta zainteresovane javnosti za učešće u procesima pripreme propisa i dokumenata javnih politika putem Portala eKonsultacije.
– datumi obuka: 18. i 20. maj 2022. godine

– rok za prijavu: 16. maj 2022. godine, 12h.

U skladu sa prethodnim, svi zainteresovani mogu prijaviti svoje učešće tako što će u naznačenim rokovima dostaviti podatke (ime i prezime učesnika, naziv organizacije/privrednog subjekta, imejl adresa, naziv događaja na kojima žele da učestvuju, uz navođenje izabranog načina učešća – uživo ili onlajn) na imejl jovana.filipovic@mduls.gov.rs .

Ne postoje ograničenja u pogledu broja događaja na kojima jedan učesnik može učestvovati, odnosno moguće je da jedan učesnik učestvuje na više ili svim događajima.

Za više informacija o učešću Republike Srbije u POU posetite internet stranicu na adresi https://ekonsultacije.gov.rs/ogpPage/1, dok za upoznavanje sa sadržinom važećeg Akcionog plana za period 2020-2022. godine možete pogledati kratak video na adresi https://vimeo.com/632925812/f98b864f90.

NAPOMENA: Svi događaji biće hibridnog karaktera, s tim da je težnja da se što više učesnika okupi uživo, ali da postoji i mogućnost onlajn učešća putem zoom aplikacije. Učesnici koji se opredele za onlajn učešće potrebno je da to navedu prilikom prijave kako bi im blagovremeno bili dostavljeni pristupni podaci.

Nacrt agende: http://mduls.gov.rs/wp-content/uploads/Agenda-Nedelja-POU-2022.-FINAL.pdf