142. Kritična masa – Bezbedno do svake škole

Beograd, 29.08.2023.

142. Kritična masa zakazana je za subotu, 2. septembra od 16.30h i  nosi naziv “Bezbedno do svake škole”. Ona će biti posvećena upravo tome – sistemskoj (ne)brizi i favorizovanju vozača automobila od stane svih instanci sistema, počevši od Grada Beograda, preko Agencije za bezbednost saobraćaja i na kraju Uprave saobraćajne policije.

Ovu Kritičnu masu UG Ulice za bicikliste će iskoristiti da ukažu da se aktuelno nasilje u društvu manifestuje i kroz nasilnu vožnju što ugrožava sve građane, a ne samo najmlađe koji su i najugroženiji.

U prilog tome govore i jako loši rezultati Strategije bezbednosti saobraćaja, koja nije postigla svoj cilj da 2020. godine ne bude poginule dece u saobraćaju, ali ni ostale zacrtane ciljeve. U odnosu na Helsinki ili Oslo koji su kao gradovi uspeli da postingnu Viziju 0, što bi u prevodu bilo 0 poginulih pešaka i biciklista na godišnjem nivou, Beograd ima i do 10 puta više poginulih i povređenih učesnika saobraćaja u odnosu na pomenute gradove, kada se uzme u obzir i učešće pešaka i biciklista u saobraćaju. Helsinki i Oslo su tako impresivan rezultat postigli pre svega sa smanjivanjem brzine na 30 km na čas, sužavanjem saobraćajnih traka i tehničkim merama usporavanja saobraćaja.

Izvor: UG Ulice za bicikliste