Akcije podrške i solidarnosti sa Ukrajinom širom Zapadnog Balkana

Objavljeno: 2. marta 2022. godine

Napadom na Ukrajinu u Evropi je započela nova humanitarna kriza. Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson na vanrednom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu navela je da će Evropa morati da se pripremi za dolazak miliona izbeglica i da bi izbeglički talas iz Ukrajine mogao da bude daleko jači nego onaj iz Sirije 2015. godine.

Prema dostupnim podacima UNHCR-a iz Ukrajine je do sada u Poljsku, Mađarsku, Moldaviju, Rumuniju i Slovačku ušlo više stotina hiljada izbeglica, a u narednim danima očekuje se i nov priliv onih koji su bežeći od rata morali da napuste svoje domove.

Ova kriza nam još jednom pokazuje i da, kako širom sveta, tako i na Zapadnom Balkanu, ne postoje granice kada su solidarnost, podrška, razumevanje i filantropija u pitanju.

Srbija daruje prenosi da su širom regiona već organizovane brojne akcije podrške za stanovništvo u ratom pogođenoj Ukrajini. Kompanije, organizacije, pojedinci i građani udružili su se i na različite načine podržavaju one kojima je pomoć u ovom trenutku i više nego potrebna – građane i građanke Ukrajine.

Većinu ovih akcija i sami možete podržati, a kako i na koji način pogledajte OVDE.

Izvor i fotografija: KatalistFinansijski alati Resurs centra

Saznaj više