Apel protiv novog talasa pseudoistorije i mitomanije

Grupa od više od 140 stručnjaka u oblasti društveno-humanističkih nauka u Srbiji apelovala je na javnost i nadležne da odbace kao neprihvatljivo i štetno delovanje Udruženja “Miloš S. Milojević” zbog pseudoistorijskih, ksenofobnih i antisemitskih stavova koje propagira.

U apelu “protiv novog talasa pseudoistorije i mitomanskog tzv. novoromantizma”, istoričari, istoričari umetnosti, arheolozi, antropolozi, filolozi i teolozi pozvali su celokupnu javnost, kao i stručne i akademske krugove, ustanove kulture i prosvete (arhivi, biblioteke, muzeji, galerije, kulturni centri, škole, fakultete), centralne, pokrajinske i lokalne vlasti, a pre svega Ministarstvo kulture i informisanja, koje je samo tokom 2019. godine čak u dva navrata finansijski podržalo objavljivanje dela Miloša S. Milojevića, te starešinstva srpskih pravoslavnih manastira i parohijskih hramova i medije, da zajedno sa stručnjacima jasno i odlučno “stanu na put šarlatanskom sejanju njegovih činjenično neprihvatljivih stavova koji se iz razloga naučne metodologije ne mogu nikako rehabilitovati”.

Najoštrije osuđujući “brojne verbalne ispade, uvrede i pretnje fizičkim nasiljem” koje pojedini članovi i simpatizeri Udruženja “Miloš S. Milojević” upućuju njihovim kolegama, kao i otvorene ksenofobne i antisemitske stavove koje propagira to udruženje, potpisnici apela pozvali su sve kolege i građane da javnom podrškom naučnim činjenicama koje su priložili o mestu Miloša S. Milojevića u kulturi, prošlosti i naučnoj istoriografiji odlučno doprinesu daljoj afirmiciji naučne istoriografije i drugih humanističkih disciplina u Srbiji.

Konstatujući da se javni prostor u Srbiji “ubrzano i zabrinjavajuće ispunjava novim talasom opasnog pseudonaučnog istorijskog razmišljanja i delovanja”, potpisnici apela skrenuli su pažnju na pojavu novog talasa tzv. novoromantizma, posle propagiranja opskurnih knjiga 90-ih godina 20. veka autora poput Olge Luković-Pjanović i Jovana I. Deretića, koje su oslikavale duboku krizu društva u celini i iskušenja nacionalnog identiteta.