Arduino platforma za srednjoškolce – trodnevni zimski kamp

Objavljeno: 19. decembra 2023. godine

Centar za promociju nauke i Fondacija „Ana i Vlade Divac“, uz podršku NCR fondacije, od 9. do 11. januara, organizuju onlajn kamp tokom kog će srednjoškolci imati priliku da saznaju sve o Arduino platformi, upoznaju se sa osnovama programiranja i sami realizuju projekte koristeći softverske i hardverske komponente Arduino platforme

U okviru projekta „Obrazovanje za digitalnu ekonomiju“, Centar za promociju nauke, Fondacija „Ana i Vlade Divac“ i NCR fondacija organizuju trodnevni zimski kamp za srednjoškolce. Osnovna ideja je da se srednjoškolci zainteresovani za elektroniku i programiranje upoznaju sa mogućnostima koje preplitanje ove dve oblasti pruža.

Učenici će dobiti priliku da otkriju tajne programiranja i upoznaju se sa osnovama elektronike. Kroz interaktivne lekcije oni će istražiti svet Arduino platforme – od njenih osnovnih komponenti sve do naprednih funkcionalnosti.

Kamp će započeti tako što će biti predstavljen hardver, uključujući Arduino ploču, senzore i aktuatore. Fokus će potom biti na praktičnom programiranju, uz korišćenje jednostavnog Arduino jezika. Bez obzira na nivo iskustva,  sadržaj će biti prilagođen potrebama zainteresovanih učenika, uz uzbuljive zadatke koji će unaprediti veštine mladih polaznika ovog kampa.

Posebna pažnja biće posvećena senzorima, od temperaturnih senzora do senzora pokreta, i njihovoj primeni kod prikupljanja podataka. Aktuatori, poput motora i LED dioda, pomoći će đacima da realizuju interaktivne projekte, koje će poslednjeg dana prezentovati jedni drugima.

Istom prilikom učesnici će moći da se oprobaju u celodnevnom hakatonu kako bi predstavili svoje projekte na unapred zadate teme, pri čemu će najbolje ideje biti nagraćene.

Za ovaj kamp se mogu prijaviti svi srednjoškolci sa teritorije Srbije popunjavanjem prijave OVDE, a učešće u kampu je besplatno.

Prijave su otvorene do 8. januara, za sve dodatne informacije obratite se na imejl: avasic@cpn.rs.

Izvor: Fondacija Ana i Vlade Divac