Bečejsko udruženje mladih: „Životna sredina pod lupom: Otvoreno o efikasnosti institucija“

Objavljeno: 20. juna 2022. godine

Bečejsko udruženje mladih – BUM predstavlja publikaciju „Životna sredina pod lupom: Otvoreno o efikasnosti institucija“.

Na prezentaciji publikacije u Somboru 15. juna rečeno je da građani igraju važnu ulogu u očuvanju životne sredine, ali je neophodno da ih nadležne institucije prepoznaju kao aktere u ovoj oblasti, te da aktivno rade na edukaciji građana ohrabrujući ih da prijavljuju slučajeve narušavanja životne sredine. Uz to, sve institucije moraju da poboljšaju svoju efikasnost u kontroli i adekvatnom sankcionisanju onih koji narušavaju životnu sredinu.

Životna sredina je poslednjih par godina došla u fokus javnosti, a posebno u doba pandemije. Međutim, ova analiza pokazuje da situacija u institucijama ipak nije ista. Autorski tim publikacije „Životna sredina pod lupom: Otvoreno o efikasnosti institucija“ je kroz građanski monitoring, pokušao da kroz primere prikaže, sa jedne strane rad lokalnih inspekcija zaštite životne sredine u Vojvodini, kao i praksu pokrajinske inspekcije, ali i praksu pravosudnih institucija.

Svi rezultati po gradovima i opštinama objedinjeni su u novoj publikaciji, koja će uskoro biti dostupna svim zainteresovanima i na njihovom sajtu, OVDE. Takođe, svi nalazi i dokumenta biće objedinjeni i na internet portalu koji u okviru ovog projekta razvijaju.

Promocija rezultata monitoringa održaće se 20. juna od 12 sati na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu,  i u utorak 21. juna od 12 sati u Maloj sali opštine Bečej.

Izvor i fotografija: BUM

 Finansijski alati Resurs centra

Saznaj više