Besplatna infosesija – Kako postati kupac-proizvođač električne energije?

Objavljeno: 2. februara 2024. godine

Centar za unapređenje životne sredine poziva na besplatnu info sesiju „Kako postati kupac-proizvođač električne energije?“,  koja će se održati 8. februara od 19 časova, u onlajn izdanju.

Tokom ove info-sesije građani će biti upoznati sa mogućnostima proizvodnje električne energije za sopstvenu potrošnju putem solarnih panela, potrebnom opremom, trenutnom situacijom u ovoj oblasti, kao i postojećim državnim subvencijama i kreditima banaka za izgradnju solarnih elektrana na krovovima porodičnih kuća.

Zainteresovani građani mogu da se prijave, OVDE.

Domaćinstva, uvođenjem instituta kupac-proizvođač (prozjumer), mogu da postanu proizvođači električne energije za sopstvene potrebe, višak proizvedene energije mogu da predaju u mrežu, ali i da koriste struju iz distributivne mreže kada im je potrebna.

Zakonom o obnovljivim izvorima energije definisano je da domaćinstva mogu da postave solarne elektrane snage do 10,8kW.

Zbog velikog interesovanja  građana, Centar za unapređenje životne sredine je pripremio i pustio u rad portal namenjen podršci i informisanju građana o izgradnji solarnih elektrana i sticanju statusa kupca-proizvođača (prozjumera), koji se može pronaći na adresi prozjumer.rs.

Procenu potencijala izgradnje solarne elektrane na krovu sopstvene porodične kuće, kao i okvirnu cenu, možete uraditi pomoću Solarnog kalkulatora.

Pre par meseci  pokrenuli su i podkast „Elektrifikacija 2.0“. Sve epizode možete pronaći na njihovom YouTube kanalu.