BIRODI predlaže Antibot zakon

Objavljeno: 6. maja 2022. godine

Biro za društvena istraživanja – BIRODI  je na Svetski dan slobode medija ukazao da je neuspešna medijska trasformacija od Srbije napravila botovsko društvo.

Stubovi botovskog društva u Srbiji su mediji usled nepostupanja REM kao mehanizma regulacije, niskog uticaja strukovnih udruženja kako bi se efiksano primenile odredbe Kodeksa novinara, te  izostanka deliberativne uloge RTS-a kao javnog servisa. Ovo je stvorilo ambijent u kojem je botovsko ponašanje postalo legitimno i legalno, a uz podršku PR i marketinških agencija koje su uključene u kreiranje javnih nastupa javnih funkcionera i političara, ovo ponašanje je postalo i efikasno, poželjno i dominantno u javnosti.

Botovi su osobe koje u komunikaciji sa položaja javnih funkcionera, političara, pripadnika profesija, civilnog društva, analitičara, novinara ili građanina u svojim javnim istupima u tradicionalnom medijima ili na socijalnim mrežama vrše promociju ili propagandu sebe i ili nekog drugog, ili pak vrše poricaranje postignuća nekog ili nečeg, odnosno vrše etiketiranje, vređanje otvoreno ili kroz humor poricanjem činjenične osnove ili njenog izostavljanja.

Neretko ovakvo ponašanje prelazi u otvorene i nesankcionisane napade kojima se vrši lična i profesionalna diskvalifikacija aktera kako bi se od njega napravila legitimna meta medijskog i fizičkog progona sa ciljem da mu se uskrate prava koja garantuju slobodan i udoban život.

U ovakvom ambijentu medji  su postali platforme za botovanje, a kao ključni akteri u programima su osobe koje nemaju adekvatna stručna znanja, završene adekvatne škole ili ako ih imaju onda ih nekažnjeno od struke zloupoupotrebljavaju.

Desetogodišnji monitoring medija koji sprovode je za cij imao da ukažu na postojanje i posledice rasta i razvoja botovskog društva u Srbiji. Zato će nakon konstituisanja najnovijeg saziva Narodne skupštine Republike Srbije nadležnom odboru dostaviti Nacrt Antibot zakona kako bi se sprečilo dalje opstajanje i rast botovskog društva u Srbiji. Nacrt Antibot zakona je rezultat desetogišnjeg monitoringa medija i istraživanja publike.

Izvor: BIRODI