Borani u „Mreža mladih Srbije protiv korupcije“

Tehnička škola u Boru pristupila je projektu „Mreža mladih Srbije protiv korupcije“ koji realizuje Udruženje građana „Svet reči“ iz Velike Plane uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država iz Beograda.

Dvodnevnom treningu u Velikoj Plani, realizovanom u okviru projekta „Mreža mladih Srbije protiv korupcije“, prisustvovale su i učenice borske Tehničke škole, budući tehničari za industrijsku farmaceutsku industriju, Sanja Janković i Milena Antanasković.

“Učenice su stekle znanje o pojmu korupcije, njenim oblicima i načinima kako da prepoznaju korupciju. U narednom periodu očekuje ih realizacija deset radionica sa mladima uzrasta od 15 do 19 godina na kojima će se oni naći u ulozi vršnjačkih edukatora”, navode u borskoj Tehničkoj školi.

Omladinski aktivizam je i cilj projekta, sa aspekta stvaranja mreže mladih iz 20 gradova Srbije koji će se kao vršnjački edukatori naći u borbi protiv korupcije.

Sanja Janković i Milena Antanasković, učenice borske Tehničke škole prvi put su se našle na radionicama ovog tipa, a iz Velike Plane ponele su pozitivna iskustva.

“Mladi mogu da utiču na promenu negativnih pojava u društvu ali je potrebno mnogo volje, truda i strpljenja. Međutim, mladi su nedovoljno angažovani. Mislimo da je uzrok tome njihovo “čekanje na gotovo”, odnosno očekivanja naših vršnjaka da drugi sve urade umesto njih”, navode mlade Boranke.

Treningu u Velikoj Plani je, inače, prisustvovalo 30 učesnika, od kojih 10 nastavnika iz cele Srbije, među kojima i nastavnica borske Tehničke škole,