Centar E8 objavio priručnik „Super-Ž Program“

Beograd, 12.08.2022.

Centar E8 objavio je „Super-Ž Program“ – priručnik za obuku omladinskih radnica, vršnjačkih edukatorki i trenerica za rad sa devojkama i mladim ženama. Teme koje priručnik obrađuje su rodna ravnopravnost i prevazilaženje stereotipa. U njemu su detaljno opisane sve radionice na kojima devojke uče kako da postanu smelije, snažnije i nežnije verzije sebe.

Ovaj priručnik nastao je kao adaptacija obrazovne metode „Program Ž“ mreže YMI – Young Men Initiative, koju okuplja Care International, a koja uspešno edukuje mlade o rodnoj ravnopravnosti i nenasilju, već dugi niz godina. Metod je izvorno nastao u Brazilu, Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama, ali ga je Inicijativa mladića, 2011. godine prilagodila lokalnom kontekstu, u našem regionu. „Super-Ž Program“ zapravo je skraćena verzija istog metoda: to je izbor radionica, za dvodnevni trening u kom devojke i mlade žene saznaju o rodu, rodno zasnovanom nasilju, prevenciji toksičnih veza, reprezentaciji ženskog tela u medijima, seksualnim i reproduktivnim pravima kao i SUPERŽENAMA koje im mogu biti uzori.

Priručnik je nastao u okviru projekta #SuperGirls koji Centar E8 i pet partnerskih organizacija – SOS Ženski centar, Udruženje Svetlost, GRUPA GRUPA, UG “Kokoro” i nas_svet_nasa_pravila, sprovode uz podršku UN Women Serbia. Centralna aktivnost u projektu je produkcija i turneja omladinske predstave #Devojčice u produkciji Reflektor teatra, ali i edukacija za 200 devojaka i mladih žena iz Beograda, Novog Sada, Šapca, Kraljeva, Bora i Vranja.

Izvor: Centar E8