Četvorodnevni „Festival demokratije” u Vranju

 

Objavljeno: 4. maja 2022. godine

Udruženje Aktivisti iz komšiluka realizuje Festival demokratije, u okviru projekta „Mladi i mediji za demokratski razvoj”, a u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom uz podršku Kraljevine Švedske, u Vranju  6. i 7. maja,  kao i 13. i 14. maja, u Medijskom skloništu.  U okviru ovog događaja stručnjaci će govoriti o mladima u institucijama i medijima, besplatnim udžbenicima, kvalitetu vazduha i preduzetništvu mladih.

Festival demokratije će otvoriti menadžerka programa Krovne organizacije mladih Srbije, Milica Borjanić i politikolog Boban Stojanović, koji će prisutnima govoriti o tome kako mediji vide mlade, koliko su zastupljeni u institucijama i da li društvo u Srbiji veruje u mlade. Drugog dana održavanja festivala prisutnima će se obratiti prof. dr Aleksandar Kavčić sa Univrziteta Karnegi Melon i osnivač fondacije”Alek Kavčić” . On će govoriti o besplatnim udžbenicima i da li prosečna srpska plata pokriva iznos za njihovu kupovinu.

Iz Inicijative “Digitalna Srbija” na temu preduzetništva 13. maja govoriće Nataša Škrbić, programska direktorka, kao i predstavnik Udruženja mladih privrednika Srbije Lazar Lekić.

Poslednji dan festivala biće posvećen vazduhu koji dišemo, a o tome će govoriti Milenko Jovanović iz  Nacionalne ekološke asocijacije i Predrag Matić iz organizacije Lokalni odgovor iz Valjeva.

Festival se organizuje sa ciljem da se mladi informišu i učestvuju u diskusiji o aktuelnim temama i problemima  sa kojima se svakodnevno susreću, kao i da se podstaknu da svojim delovanjem i aktivizmom donesu pozitivne promene u lokalnoj zajednici.

Izvor: JuGMedia