COVID 19 je doneo i glad

“Aktivizmom se bavim 16 godina i nikada se nisam ovako loše osećao. Bilo je dana kada sam bukvalno morao da odlučim, zbog malog broja paketa, kome ćemo pomoć odneti, a kome ne, ne zato što ne želimo, već zato što je nema dovoljno. Odlučivati na dnevnom nivou ko je više, a ko manje gladan, a svi naši klijenti su bukvalno gladni, i kome tog dana dostaviti pomoć za mene lično bilo je najteže iskustvo u životu. Mnogo je onih kojima je naša pomoć neohodna, a pomoći je malo”, kaže Aleksandar Prica, predsednik Upravnog odbora Asocijacije DUGA iz Šapca.

Odmah nakon proglašenja vanrednog stanja, DUGA je svoje aktivnosti usmerila u cilju informisanja stanovništva o merama koje treba preduzeti u cilju sprečavanja inficiranja virusom COVID 19.

U te svrhe su terenski timovi ove organizacije od Saveta za javno zdravlje Šabac dobili sve potrebne informacije i materijale, koje su štampali i delili na terenu ali uz detaljna pojašnjenja šta to konkretno znači, pošto dosta osoba sa kojima rade nije pismeno. Pripremili su i odštampali materijale sa fotografijama, kako bi im objašnjenje bilo jasnije i kako bi i kada odemo sa terena mogli da imaju zabeležene informacije.

Prilikom obilazaka, ostavili su im na materijalima i brojeve telefona Zavoda za javno zdravlje Šabac, ali i brojeve telefona aktivista DUGE, kako bi ih kontaktirali u slučaju da se pojave simptomi  virusa COVID 19.

Prilikom prvih obilazaka, pitali su ih da li će njihove porodice, rođaci i komšije koji su na radu u Italiji, Austriji ili Nemačkoj dolaziti za uskršnje praznike ili ranije i informisali ih da bi to mogao biti rizik i za one koji dolaze i za stanovnike tih naselja. Aktivisti DUGE Informisali su 97 osoba koji su došli iz ove tri zemlje da moraju ostati u samoizolaciji i dali im sve potrebne podatke i mere zaštite za ukućane.

“Već u narednim dolascima uvideli smo da se nije povećao broj dolazaka iz inostranstva. Mislim da je naš ljudski pristup, pun poštovanja i brige koju smo pokazali, ali i naš dugogodišnji rad sa populacijama na margini našeg društva i stečeno poverenje u nas, rezultirali da nas ljudi poslušaju i ne dovode u opasnost sebe ni druge”, objašnjava Prica naglašavajući da se prilikom obilazaka beleže i njihovi probleme i potrebe i rešavaju ih, tako da se i oni osećaju sigurnije, a njihova zahvalnost se ogleda u poštovanju onoga što im se preporuči.

U DUGI su zaista izuzetno zadovoljni jer se poštuju i mere samoizolacije, a meštani su rodjacima koji su na radu u inostranstvu  javili da ne dolaze.

Nakon prvih susreta u cilju prevencije inficiranja virusom COVID 19, u Asocijaciji DUGA uvideli su da je zbog vanrednog stanja i uvedenog policijskog časa mnogim njihovim starijim sugrađanima, ali i siromašnima, potrebna pomoć kako u dobavljanju osnovnih namirnica, tako i humanitarna pomoć, pre svega u hrani i sredstvima za ličnu higijenu.

“Odmah smo počeli sa prikupljanjem tih sredstava i dostavljanjem najugroženijima u tome su nam Grad Šabac i Humano srce Šapca,kao i Mreža za politike prema drogama u Jugoistočnoj Evropi DPENS-e, a čija smo članica, mnogo pomogli. Do sada smo dostavili 178 paketa najugroženijima”, kaže Aleksandar Prica.

Paketu su dostavljani romskoj populaciji, osobama sa invaliditetom, osobama koje sakupljaju sekundarne sirovine, osobama koje se bave seksualnim radom, LGBT osobama, osobama koje za novac zarađuju radeći sezonske poslove, osoba treće dobi u selima I osoba koje žive sa HIV/AIDS-om, pre svega onima koji su u izolaciji I samoizolaciji.

Potreba za najosnovinjim za život, hranom i sredstvima za ličnu higijenu je izuzetno velika, naročito za navedene grupe, jer DUGA pokriva one osobe koje nisu u sistemu socijalne zaštite I koji od države ne dobijaju nikakvu pomoć.

Sistem socijalne zaštite trenutno ne može da obezbedi najosnovnije ni osobama koje su na njihovoj evidenciji, a do osoba kojima se mi bavimo kroz terenski rad u zajednici ne mogu ni da dođu, niti da im pruže bilo kakvu podršku.

“Baka, koja sama živi u jednom mačvanskom selu, bukvalno u šumi u trošnoj kućici, bez struje I vode, a koja u toku leta radi po njivama kako bi za hleb zaradila, kada smo joj odneli prvi paket, pratila nas je pogledom sve dok je nismo izgubili iz vida, svo vreme dok smo odlazili stajala je na kapiji I bukvalno do zemlje se klanjala u znak zahvalnosti za hranu koju smo joj obezbedili”, objašnjava Prica.

On ističe da mnogi sezonski radnici ili osobe koje sakupljaju sekundarne sirovine, koji tokom cele godine rade, nisu na teretu države, ne primaju ni socijalnu pomoć ni hranu iz narodne kuhinje, a siromašni su, sada su na ivici egzistencije, uglavnom novac koji zarade od ovih poslova potroše u toku istog dana za hranu, a sada pošto ne mogu da se kreću ne mogu da zarade sebi za život.

“U mislima su mi stalno neki od njih, jedan deka od 68 godina koji u Šapcu sakuplja gvožđe i od toga živi, kako kaže “ponos mu ne daje da živi od socijalne pomoći I da hranu traži u narodnoj kuhinji”. Sada ne izlazi iz kuće, poštujući zabranu kretanja za starije od 65 godina i bukvalno je nekoliko dana gladovao dok mu nismo prvi paket doneli, komšije su zvale i prijavile nam njegovu situaciju”, opisuje Aleksandar Prica deo svakodnevice sa kojojom se susreću aktivisti DUGE.

I pored svih napora, aktivisti Asocijacije DUGA su svesni da ne mogu da pokriju sve pojedince iz rizičnih grupa. Zato im je neophodna pomoć jer, kako sami kažu, COVID 19 je, osim mnogih iskušenja, pre svega stavio na ispit ljudsku solidarnost. Zato je neophodna pomoć svih dobrnamernih pojedinaca i organizacija kako bi neophodne namirnice i higijenska sredstva stigla do onih kojima su u ovom trenutku najneophodnija.

Više informacija o tome šta sve radi Duga i kako možete da pomognete možete naći na njihovom websajtu –> ovde.

Šta sve civilni sektor radi na doprinosu suzbijanja posledica pandemije COVID19 možete videti–> ovde.