Čurčić: Pravo, a ne nasilje

Nakon uvođenja doživotne kazne zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta za krivična dela teškog ubistva, silovanja sa smrtnim ishodom, obljube nad nemoćnim licem sa smrtnim ishodom, obljube sa detetom sa smrtnim ishodom i obljube zloupotrebom položaja sa smrtnim ishodom, organizacije i stručnjaci za zaštitu ljudskih prava početkom prošle nedelje podneli su inicijativu za ocenu ustavnosti ovih odredaba Krivičnog zakonika. Po istom principu kao i prilikom usvajanja izmena i dopuna Krivičnog zakonika, svi oni koji su protiv ovih neustavnih izmena predstavljeni su kao protivnici interesa deteta, monstrumi i zaštitnici silovatelja.

“Posle saopštenja koje je Beogradski centar za ljudska prava objavio i emisije “Upitnik” na RTS u kojoj je upravitelj fondacije Tijana Jurić, gospodin Igor Jurić pominjao Centar za prava deteta kao organizaciju koja je potpisala inicijativu za ocenu ustavnosti, zaposlene u ovoj organizaciji počele su da dobijaju pretnje smrću. Pretnje stižu uglavnom mejlovima a krajem nedelje počeli su i telefonski pozivi kojima se preti da će se napasti ova organizacija jer „štiti pedofile, silovatelje i ubice dece“, kaže Danilo Čurčić, programski coordinator Inicijative za socijalna i ekonomska prava A11.

Čurčić ističe da je Pavle Bihali, upravitelj fondacije Levijatan, nakon objava koje je na društvenim mrežama imao gospodin Igor Jurić, najavio video obraćanje koje je i snimio i emitovao na fejsbuk stranici ove fondacije. U video snimku on navodi spisak organizacija i pojedinaca koji su potpisali inicijativu za ocenu ustavnosti, preti i suštinski poziva na nasilje. Ukratko, ono o čemu govori u snimku, može se sumirati ovde, to sam već prepričavao nekome oko cele ove situacije:

“Neki delovi koji su meni bili najzanimljiviji su da smo „nakaze“, „bože sačuvaj organizacije“, „ljudi koji su ozbiljno poremećeni, koji nisu normalni, koji smrt dece paušalizuju“, a inicijativa je „bolesna“, pa smo onda opet svi mi koji smo potpisali „bolesni“, bavimo se politikom jer „hoćemo da pokažemo da Igor Jurić nije u pravu jer ima podršku ovog i onog“, na kraju je poručio da će se „svim silama boriti da ovakvi sramotni papiri i zahtevi nikad ne vide svetlost dana, znali ne da se predaju nego da se ne razmatraju“ i da je sve to „sramota za Srbiju“, dodaje Čurčić i naglašava da će tužilaštvu za visokotehnološki kriminal biti podnete krivične prijave zbog pretnji koje su nakon ovog video klipa upućene organizacijama koje su potpisale inicijativu.

Prema njegovom mišljenju, inicijativa je podneta, uz nju je zahtevano od Ustavnog suda da donese rešenje kojim do okončanja postupka obustavlja primenu osporenih odredaba.

Ustavni sud isto tako može da otvori javnu raspravu o ustavnosti osporenih odredaba, gde će pozvati predlagače, organe javne vlasti koji su odgovorni za sprovođenje KZ i drugu zainteresovanu javnost. Na taj način, naglašava Danilo Ćurčić, USS bi zapravo pokazao koliko je ovo pitanje važno za pravni poredak u Srbiji, i istovremeno svim zainteresovanim stranama omogućio da iznesu svoje argumente u prilog tvrdnjama o ustavnosti ili neustavnosti osporenih odredaba KZ-a.

 “Pošto je prilikom donošenja izmena i dopuna KZ došlo do tektonskih promena u krivičnom pravu, bez javne rasprave i bez uzimanja u obzir stavova stručne javnosti, a veliko je interesovanje predlagača i građana koji su potpisivali inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora”, objašnjava Čurčić naglašavajući da društvo u kom živimo može da napreduje samo ako se poštuju ustavne vrednosti na kojima se ono zasniva i ako se ono gradi na vladavini prava i ljudskim pravima za svaku osobu koja ovde živi.

“Mi duboko verujemo u ljudska prava, kojima pripadaju i prava deteta, i zalažemo se za to da čak ni najteži slučaj ne sme biti povod za kršenje istih, nepoštovanje Ustava i međunarodnih ugovora. U demokratskom društvu, korišćenje Ustavom i zakonima predviđenih instrumenata, poput inicijative za ocenu ustavnosti, ne može i ne sme biti povod za javni progon, linč ili nasilje bilo koje vrste”, kaže na kraju Danilo Čurčić.

 

 

 Finansijski alati Resurs centra

Saznaj više