Dan planete Zemlje je svaki dan

Na jugu Srbije, u gradskoj opštini Bujanovac, 22. aprila proslavljen je Dan planete Zemlje – gradski park tog dana je otvorio svoja vrata za učenike srednje škole „Sezai Surroi“ i aktiviste Kancelarije za mlade, koji su u zajedničkoj akciji sadili cveće i svojim trudom ulepšali sredinu u kojoj žive i time  obeležili taj važan datum.

Građanske inicijative su kroz YouthBuild projekat organizovale ulepšavanje parka u centru Bujanovca. Mladi su zajedničkim radom uredili jedini park u svom gradu.

Baš kao i u Bujanovcu, istog dana, hiljade ljudi širom planete podržalo je međunarodne napore u očuvanju okoline i održavanju zelenila. Proslavivši prirodne lepote naše planete, podsetili smo se da je svaki učinak veliki, a da je i najmanji napor pojedinca, zapravo neizmerno važan u tome da naš dom bude lepši za nas i generacije koje dolaze.

Dan Zemlje je savršeno vreme za razmišljanje o planeti, kao i o šteti koju naši postupci uzrokuju. On ima za cilj da podstakne svest o ekologiji ljudima širom sveta. Preko 192 zemalja  učestvuje u simboličnim aktivnostima tog dana, čiji stanovnici demonstriraju podršku zaštiti naše okoline.

Taj dan, 22. april, koji se zvanično obeležava već gotovo 30 godina, podsetio nas je na važnost naših sopstvenih napora u održavanju životne sredine. Ipak, važno je imati na umu da je Dan planete Zemlje, zapravo – svakog dana.



Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više