Dani javnih politika u Nišu

Grupa za analizu i kreiranje javnih politika uz podršku Fondacije Konrad Adenauer, Vlade Švajcarske, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Departmana za socijalnu politiku i socijalni rad Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, održala je seminar 18. i 19. oktobra 2019. godine pod nazivom Dani javnih politika u Nišu.

Seminar su otvorili Miloš Hrkalović u ime Grupe za analizu i kreiranje javnih politika, Gordana Pilipović iz Konrad Adenauer fondacije i Ljiljana Skrobić u ime Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Prvi panel bio je posvećen komunalnim izazovima i rešenjima Grada Niša sa panelistima Bratislavom Vučkovićem, članom Gradskog veća Grada Niša, Sašom Matić i Draganom Maslakovićem iz Javno – komunalnog preduzeća „Mediana“ Niš. Oni su predstavili rad na poboljšanju sistema upravljanja otpadom u ovom gradu.

„Javne politike u Republici Srbiji” je naziv predavanja koje je održao Miloš Hrkalović, istraživač Grupe za analizu i kreiranje javnih politika. Miloš je posebno naglasio važnost neformalnog obrazovanja za kvalitetnije javne politike.

Mnogobrojna istraživanja su posvećena tome zašto postoje značajne razlike u nivou dohotka i životnom standardu između bogatijih i siromašnih zemalja. Ivana Ostojić, istraživačica Centra za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka predstavila je jedno takvo istraživanje u kojem su istraživani geografski položaji zemalja, klimatski uslovi, svojstva kulture, radna etika i sl. i pokušano je da se u njima pronađe odgovor na pitanje zašto su određena društva siromašna i ne uspevaju da ostvare ekonomski uspeh.

Drugi dan seminara „Dani javnih politika“ u Nišu započeti su predavanjem „ Stanje (de)centralizacije u Srbiji“ Mladena Jovanovića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.  On je objasnio važan prinicip supsidijarnosti, odnosno zašto je važno u politici donositi odluke što bliže građanima.

Iz ugla psihologije, prava ali i prakse o javnim politikama na temu surogat materinstva i drugim oblicima asistirane reprodukcije razgovaralo se na panelu „Izazovi asistirane reprodukcije u Srbiji“ sa profesorkom Jelenom Opsenicom Kostić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Sanjom Stojković Zlatanović iz Instituta društvenih nauka Beograd i Sandrom Jovanović, predsednicom udruženja Šansa za roditeljstvo. Centralna tema ovogodišnjih Dana javnih politika je učešće mladih u procesu donošenja odluka, pa je tim povodom i u okviru seminara u Nišu organizovana i panel diskusija na ovu temu a govornici su bili: Marjan Cvetković, omladinski radnik, Marko Nedeljković predstavnik Evropskog parlamenta mladih Srbije i Radovan Cejović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu. Panel je moderirao Vladimir Pavićević.