Debata o međuetičkim odnosima u Srbiji

Objavljeno: 4. maja 2022. godine

Regionalna akademija za razvoj demokratije – Srbija 2030 organizuje u Preševu i Bujanovcu tribinu o međuetničkim odnosima.
Nakon što je prošle godine dala više od 400 preporuka, smernica i zadataka za države u regionu u cilju demokratizacije i modernizacije regiona, kao i priključivanja svih država Evropskoj Uniji, Regionalna akademija za razvoj demokratije ušla je, uz nastavljenu podršku Ambasade Švajcarske, u novu fazu projekta Regionalna agenda 2030.
Projekat „Srbija 2030“ podrazumeva seriju događaja o zaključcima, preporukama i politikama razvijenim u prethodnom periodu, a o njima će razgovarati građani, eksperti, aktivisti, novinari, predstavnici akademske zajednice i istaknuti stručnjaci u različitim oblastima širom Srbije. Oni će, svako iz svog ugla, razmatrati politike razvijene u strateškom dokumentu, izazove pred kojima se nalazi naše društvo, ali i posebno obratiti pažnju na ulogu građana u svim procesima, budući da su građani, koji su ključni za demokratizaciju svakog društva, kod nas isključeni i iz donošenja odluka i iz institucija, a neretko nemaju poverenje u one koji ih predstavljaju i koji bi trebalo da rade u njihovo ime, niti imaju kontrolu nad njihovim radom.
Preševo i Bujanovac biće domaćini okruglog stola na kom će se razgovarati o međuetničkim odnosima, naporima da Srbija bude istinski građansko društvo, suživotu i toleranciji, ljudskim pravima, pravima nacionalnih manjina, ravnopravnosti, pomirenju, prevazilaženju razlika i različitim inicijativama koje postoje da se ti ciljevi ostvare, kao i njihovim rezultatima i dometima, ili pak o razlozima njihovog neuspeha. Neki od govornika biće aktivisti, narodni poslanici, predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva, predstavnici mladih i oni koji godinama rade na izgradnji boljih međuetničkih odnosa u ovom delu Srbije.

Okrugli sto će se održati u četvrtak, 5. maja od 13 do 14.30 časova.

Događaj je moguće pratiti uživo na fejsbuk stranici OVDE.