Digitalni štit – Zaštita novinara i aktivista u onlajn okruženju

Objavljeno: 11. juna 2024. godine

BIRN poziva novinare i novinarke, predstavnike civilnog sektora i aktiviste da se prijave na jednodnevni trening o digitalnoj bezbednosti koji će se održati u Beogradu, prostor Miljenko Dereta (Dobračina 55),  21. juna 2024. godine u 11.30 časova.

Teme kojima će se baviti u maloj grupi kroz razmenu ideja i praksi su:

 

  • Digitalna prava i kako da ih zaštitite u online okruženju
  • Softveri za nadzor i praćenje
  • Sajmovi špijunske opreme
  • Najčešće digitalne pretnje, alati za zaštitu i kontramere
  • Kako sigurno upravljati lozinkama, e-mail i pratećim nalozima

 

Zašto je ova tema važna?

U savremenom digitalnom dobu, zaštita privatnosti i sigurnosti podataka postaje sve važnija.  Štiteći svoje digitalne podatke i informacije, pojedinci se čuvaju od krađe identiteta, finansijskih gubitaka i drugih oblika zloupotrebe.

Novinari i aktivisti često rukuju veoma osetljivim informacijama. Njihova zaštita je ključna za očuvanje poverljivosti izvora i integriteta istraživačkog rada.

Svedoci smo da domaće institucije sve češće koriste algoritamske alate za automatizovanje odluka i nabavljaju opremu za nadzor, kao i druge tehnologije praćenja i profilisanja građana.

Radionica će ojačati kapacitete polaznika da prepoznaju i prate trendove u razvoju i primeni novih digitalnih tehnologija i kako da unaprede sopstvenu bezbednost u online okruženju.

Rok za prijave: 17. jun. 2024.

Prijave slati na lada.vucenovic@birnnetwork.org.

Izvor:BIRNNovi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više