Dnevni centar za decu u Nišu

Objavljeno: 6. decembra 2023. godina

Deca u Nišu koja često borave na ulici i žive u siromaštvu kada im je hladno, kada su gladni ili žele da nešto nauče, jedino mogu da svrate u Dnevni centar za decu, koji je otvorio Centar za devojke. U toku je kampanja prikupljanja sredstava za hranu i školski pribor, a mogu da učestvuju i pojedinci i društveno odgovorne kompanije.

Primere dobre prakse iz Centra za devojke videli su u Bosni, a zatim i u Beogradu. Uz podršku EU pro plus programa odlučili su da otvore vrata deci na adresi Laze Kostića 7. Centar je otvoren svakog radnog dana od 10 do 18 sati. Iako projekat traje do 15. februara, ne nameraju da ostave decu bez ovog mesta.

Mi nameravamo da se tom vrstom podrške deci koja žive i rade na ulici ili su u situaciji siromaštva, pre svega zbog prevencije trgovine ljudima, ali i drugih stvari, bavimo i dalje. Pišemo projekte, a čekamo i neki drugi novac. U ovom trenutku pokrećemo ovu kampanju, svakako ćemo to da radimo i dalje, objašnjava Nikolićeva.

Do sada je kroz Dnevni centar za decu prošlo 27-oro dece. Kako bi ona i ubuduće dobijala podršku, Nikolićeva podseća da je potreban kontinuirani rad Centra i da on ima neophodne resurse i opremu. U narednom periodu najpotrebniji će biti hrana i pribor za školu, a za to im je ukupno neophodno 176.000 dinara. Svi koji mogu i žele da doniraju novac, mogu to da učine do 23. decembra putem sajta donacije.rs.

Deci koja rade ili prose na ulici i/ili žive u siromašnim porodicama, od 2014. godine vrata Svratišta su zatvorena. Razlog je taj što ono nije bilo prepoznato kao trajna usluga. Tokom pet godina više od 250 korisnika boravilo je u njemu. Pre par godina je Svratište za decu otvoreno u Romskom kulturnom centru, ali u okviru projekta, a već ove godine je i ono bili zaključano.

Izvor: Media & Reform