Doprinos godine Evropi 2019. za rektorku Popović i sudiju Majića

Na svečanosti u Beogradu uručena su priznanja Doprinos godine Evropi za 2019. godinu rektorki Univerziteta u Beogradu, Ivanki Popović i sudiji Apelacionog suda u Beogradu, Miodragu Majiću.

Priznanje su 2002. godine, ustanovili Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret, a dodeljuje se svake godine za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Mihailo Crnobrnja je uručujući plaketu Ivanki Popović rekao da će rektorka ostati upamćena u istoriji beogradskog Univerziteta po dve izjave o namerama koje je u celosti ispunila i time odbranila ozbiljno ugroženu autonomiju, integritet i ugled jedne od najvažnijih javnih ustanova u Srbiji. Univerzitet je posle duge borbe i pritisaka vlasti, učinio ono što je bilo potrebno da bi studenti i profesori, stučna i naučna javnost i građani Srbije mogli ponovo da se ponose jednim od ključnih aktera društvenog života, kulture, sticanja znanja i međunarodnog ugleda.

„Evropski pokret odaje svoje priznanje rektorki Ivanki Popović za izuzetnu ulogu koju je odigrala u sprovođenju ovog teškog zadatka koji je okupirao pažnju celokupne javnosti i zahvaljuje joj na hrabrosti i doslednosti“, obrazložio je Crnobrnja.

Zahvaljujući na priznanju, Popović je rekla da Univerzitet u Beogradu čini ozbiljne koroke da dođe u poziciju koju društvo očekuje od njega.

“Te promene neće biti brze i bolje je da idemo malim koracima koje možemo da ispunimo, nego da obećavamo velike koje ne možemo”, kazala je i poručila da će Univerzitet u Beogradu obavljati funkciju visokoobrazovne ustanove od nacionalnog značaja, a pomagaće i drugim univerzitetima da ispunjavaju svoju ulogu.

Sudiji Majiću plaketu je u ime organizatora uručio potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Vladimir Međak, koji je u obrazloženju rekao da Majić je dugogodišnji borac za nezavisnost pravosuđa, uvođenje vladavine prava u Srbiji i protivnik kaznenog populizma. Zbog svojih istupa protiv narušavanja ustavnih garancija podele vlasti, nezavisnosti pravosuđa i negativnih tendencija poštovanja vladavine prava u Srbiji, često je bio meta verbalnih napada, kako predstavnika vlasti u Srbiji, tako i tabloidnih medija.

„Svojim dosadašnjim radom i ličnim primerom nepokolebljivosti u borbi za vrednosti u koje veruje i koje mi u Evropskom pokretu delimo sa njim, Miodrag Majić u svakom pogledu zaslužuje nagradu Doprinos godine Evropi,” dodao je on.

Međak je podsetio da je zbog svojih istupa protiv narušavanja ustavnih garancija podele vlasti, nezavisnosti pravosuđa i negativnih tendencija poštovanja vladavine prava u Srbiji, sudija Majić veoma često bio meta verbalnih napada najviših predstavnika vlasti u Srbiji i tabloidnih medija pod njenom kontrolom.
Majić je primajući plaketu rekao da se u Evropu gledalo kao u svetionik, ali da se danas čini da su tačna uveravanja da je Srbija od Evrope dalja nego kada ka njoj nije manifestno koračala.

„Nagradu vidim kao podstrek, pre nego kao priznanje za učinjeno. Ostaje nam puno da radimo da ovo naše parče zemlje, osim geografski, u punom smislu postane Evropa“, kazao je Majić.

Žiri za odluku o dobitniku nagrade činili su predsednik žirija Mihailo Crnobrnja i dosadašnji dobitnici nagrade, među kojima su Goran Svilanović, Tanja Miščević, Ivan Vejvoda, Sonja Liht, Saša Janković, Rodoljub Šabić, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije CINS, Brankica Janković, Marko Somborac i drugi. Njima će se sada pridružiti i ovogodišnji laureati.