Društvo sudija Srbije: Narodni poslanici urušavaju ugled pravosuđa

Društvo sudija Srbije osudilo je ponašanje narodnih poslanika na Trećoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine koji su u utorak, 22. oktobra komentarisali funkciju člana CEPRIS-a i sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića.

Pojedini narodni poslanici su, povodom tačke dnevnog reda – izbor sudija i predsednika sudova, na neprimeren, neistinit, omalovažavajući i uvredljiv način diskvalifikovali pojedine sudije, naročito sudiju Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića, kao i prisutne članove Visokog saveta sudstva, Branislavu Goraviću, sudiju Privrednog apelacionog suda, i Aleksandra Pantića, sudiju Apelacionog suda u Nišu, piše u saopštenju Društva sudija Srbije.

Izjave kakve su se mogle čuti u Narodnoj skupštini neminovno vode urušavanju ugleda i zakonodavne i sudske vlasti, kao i pravosuđa u širem smislu, od čijih predstavnika građani opravdano očekuju maksimalnu profesionalnost i posvećenost uspostavljanju pravne države i vladavine prava.

Isto tako, širenje slike o tome da u pravosuđu rade kriminalci i zagovaranje lustracije tužilaca i sudija od strane narodnog poslanika Boška Obradovića, kod opštepoznate činjenice kakvu je ogromnu štetu srpskom društvu nanela tzv. reforma pravosuđa od 2009. godine, neprimereno je i neodgovorno, jer dodatno destabilizuje pravosudni sistem i urušava svako poverenje građana u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova.

Društvo sudija Srbije podseća da, kao i svi građani i narodni poslanici, slobodu izražavanja i udruživanja, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, uživaju i sudije.

Ukazujući na zakonom propisanu dužnost svih državnih organa i funkcionera da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova, Društvo sudija Srbije poziva da se sa ovakvim ponašanjem prestane.

Društvo sudija Srbije poziva i Visoki savet sudstva i sve njegove članove pojedinačno, da budu nezavisni i vrše svoju dužnost poverenu Ustavom da štite nezavisnost i samostalnost sudija, uključujući i onih koji su članovi Visokog saveta sudstva.