Džedajski pokret šije zaštitne maske

Prethodnih dana, situacija u kojoj se nalazi cela zemlja zbog epidemije korona virusa pokazala je da naši zdravstveni radnici nemaju osnove uslove za rad. Mnogi od njih rade bez zaštitne opreme, rukavica, maski, a broj zaraženih svakog dana raste. Na jugu Srbije je taj problem još izraženiji.

Niški Džedajski pokret je zato odlučio da pomogne i učini ono što je u njihovoj moći – žele da proizvedu za početak 1.000 maski koje će pomoći pre svega zdravstvenim radnicima na jugu Srbije (Klinički centar u Nišu, Aleksincu, Bela Palanka i Pirot) da dane epidemije ne provedu potpuno nezaštićeni na svojim radnim mestima.

Inspirisani jedinstvenom akcijom dizajnera iz svih krajeva Srbije, za sada smo obezbedili 8 mašina za šivenje I očekujemo da se uključe gradjani, a procenili smo da jedna osoba sa prosečnim znanjem za šivaćom mašinom može u proseku da sašije 40 do 80 maski dnevno.

Pošto su procenili da je potrebno oko 200 RSD po maski (pamuk, gaza, lastiž, traka, žica), očekivali su da će postavljeni cilj od 200.000 RSD obezbediti 1.000 maski.
Važno je da napomenemo da maske za lice koje pravi Džedajski pokret nisu medicinsko sredstvo niti pomagalo, što znači da nisu klinički, hemijski ili mikrobiološki ispitani. Način na koji se prave maske je isti kao što su se maske pravile prošlog veka koje su se šile od 100% pamuka sa procepom za gazu koja može da se natopi u alkohol, a maske su podložne iskuvavanju i traju dok se ne pocepaju.

One su proizvod želje za podizanjem svesti o solidarnosti, ukazivanju važnosti društvenog distanciranja, higijene i poštovanja zdravstvenih radnika.

Maske su besplatne, ne prodaju se i dostavljaju se isključivo na zahtev koji se može uputiti na zastitilice@gmail.com.

U slučaju da pojedinac želi da pokrivače za lice koristi u medicinske svrhe, apelujemo da se savet o njihovom sanitetu i dezinfekciji te medicinskoj upotrebi potraži od stručnog lica. Posebno napominjemo da ne snosimo nikakvu odgovornost u slučaju da maske za lice ne odgovaraju zaštitnoj svrsi za koju eventualno budu upotrebljeni. Takođe, najoštrije osuđujemo svaku zloupotrebu ovakve i sličnih akcija solidarnosti.
Za sve koje interesuje da se uključe u akciju šivenja maski mogu popuniti ovaj formular i neko će ih ubrzo kontaktrirati.

Niški Džedajski Pokret  osnovan je novembra 2013. godine  sa samo jednim ciljem – da mir i prosperitet naše zajednice učinimo održivim i podignemo aktivizam na visi nivo svesnosti i realizacije.  Pokret je postao jedna sjajna porodica koju uglavnom čine “deca zarobljena u telima odraslih”. Njihova motivacija je da, uz dečiji entuzijazam i odraslo znanje predstave džedaje koji prevazilaze sebe i pomeraju svoje granice, i na taj način, svojim delima inspirišu ostale da se uključe i druže.

Sa tom idejom registrovano je novembra 2016. godine Udruzenje Niški Džedajski Pokret kako bi mir i prosperitet naše zajednice učinili održivim, podigli aktivizam na viši nivo i da kroz oblasti kulture, sporta, ekologije, putem edukacije, inspirisali građane da se uključe u upravljanje i donošenje odluka na teritoriji svoje lokalne zajednice i utičemo na povećanje svesti o tome da sve promene počinju od nas samih tj. individue.

Pomoć Niškom Džedajskom pokretu moguća je preko Donacije.rs.