Evropski pokret: Žene u preduzetništvu i biznisu

Na Okruglom stolu „Žene u preduzetništvu i biznisu“, održanom 29. juna u Domu omladine, u okviru mentorskog programa za žene „Podeli svoje znanje“ Evropskog pokreta u u Srbiji, iznova je otvorena vrlo važna tema koja sve više postaje i fokus javnosti: kakav je položaj žena liderka u poslovnom svetu.

Ovogodišnje mentorine, mentorke ali i alumnistkinje Programa, imale su priliku da upoznaju 5 uspešnih žena iz različitih sfera poslovnog sektora, koje su bile i više nego spremne da podele svoje iskustvo, znanje i priče o izazovima i uspesima na svom razvojnom putu. Govornice na Okruglom stolu bile su Sanja Milosavljević, osnivačica i vlasnica  radionice za izradu domaćih testenina „Moje gnezdo“ , Jovana Miljanović, marketing ekspertkinja i konsultantkinja, Bojana Vukosavljević, principal menadžerka i savetnica za mala i srednja preduzeća pri  Evropskoj banci za obnovu i razvoj u Srbiji , Maja Šahbaz, izvršna direktorka  Ernst&Young Srbija  i Marijana Savić direktorka socijalnog preduzeća Bagel Bejgel.

Sumorna statistika o 30% žena u biznisu, pretežno sektoru usluga, malom broju ženskih preduzeća govori o potrebi nastavka ulaganja u stvaranje sistemskih promena i promocije ženskog preduzetništva i benefita postavljanja žena na upravljačke pozicije u kompanijama. Svetska istraživanja ukazuju na „ženske“ liderske veštine koje čine donošenje odluka, pregovaranje i razvoj poslovanja efikasnijim i efektivnijim. Ovom prilikom zahvaljujući govornicama diskusija se vodila u pravcima definisanja glavnih izazova za razvoj ženskih poslovnih liderki, ali i načini prevazilaženja izazova iz iskustva svake od govornica. Zaključeno je da pored sumorne statiskite, postoji kapacitet za razvoj i napredak.

Ono o čemu se iznova govori, a da pritom nije na odmet što se baš ta tema ponavlja, jeste činjenica da u Srbiji ima dosta primera dobrih praksi žena preduzetnica, čije uspehe treba slaviti. Samim tim, tematika ovog okruglog stola je s jedne strane bila deljenje iskustava, zatim davanje prostora da se uspešne priče čuju, i na kraju, prilika da se žene osnaže i inspirišu.

Narednih 5 meseci, očekuje se još okruglih stolova, radionica i debata koje se sprovode u cilju obezbeđivanja kontinuiranog učenja, razvoja i umrežavanja učesnica, alumnistkinja i saradnica na Programu „Podeli svoje znanje“.