Evropsko udruženje sudija i tužilaca zabrinuto za srpsko pravosuđe

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL) saopštilo je da sa zabrinutošću prati prilike u pravosuđu Republike Srbije.

MEDEL smatra da je učestalo podnošenje krivičnih i disciplinskih prijava, kao i brojni medijski napadi na sudije i tužioce koji slobodno govore o problemima u sudstvu i tužilaštvu ili imaju kritički odnos prema predloženim amandmanima za promenu Ustava, obeležilo period od poslednjih nekoliko meseci.

Prema mišljenju ovog međunarodnog udruženja, sliku pritisaka na javno tužilaštvo upotpunile su i brojne krivične prijave, kao i prijave Agenciji za borbu protiv korupcije koje su podnete protiv izbornih članova Državnog veća tužilaca i čiju sadržinu redovno objavljuju mediji.

Napadi su dolazili od dve, po MEDEL-ovom uverenju, provladine nevladine organizacije (GONGO) i od medija za koje postoji sumnja da su bliski pojednim Vladinim zvaničnicima.

U vezi sa iznetom pojavom stiče se utisak da vlasti Srbije nisu preduzele efektivne mere daspreče ugrožavanje slobode izražavanja sudija i tužilaca, koje je garantovano sudskim i tužilačkim zakonima, kao i međunarodnim standardima, smatra MEDEL.

Saopštenje u celosti možete preuzeti ovde.