FCD: Podrška zahtevima sindikata za povećanje minimalne zarade

Beograd, 25.08.2023.

Fondacija Centar za demokratiju izdala je saopštenje povodom pregovora o povećanju minimalne zarade u Srbiji za 2023. i 2024. godinu koje u nastavku prenosimo u celosti.

Minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života i omogućiti dostojanstven život zaposlenih i njihovih porodica  

Fondacija Centar za demokratiju pruža punu podršku sindikalnim zahtevima povodom pregovora o povećanju minimalne zarade u Srbiji za 2023. i 2024. godinu.

Minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života, kako bi radnicima i radnicama i njihovim porodicama obezbedile dostojanstven život i kako bi se umanjili rizici za produbljivanje zabrinjavajućeg siromaštva u Srbiji.

Visoka inflacija (12,5% prema podacima RZS) i stalni rast cena uzrokuju da veliki broj zaposlenih, a posebno oni sa najnižim primanjima, ne mogu da zadovolje ni osnovne egzistencijalne potrebe. Prosečna minimalna zarada od 40.020 dinara daleko je ispod čak i minimalne potrošačke korpe koja je u maju 2023. godine iznosila 51.874,39 dinara.

Posebno napominjemo da bi minimalna zarada po svojoj prirodi trebalo da bude pre izuzetak nego pravilo, a statistika pokazuje da je ona nažalost realnost velikog broja ljudi u Srbiji (Izveštaj o stanju radnih prava u Republici Srbiji za 2022. godinu, str. 26).

Podsećamo da se, shodno Zakonu o radu, minimalna zarada utvrđuje pregovorima u okviru Socijalno-ekonomskog saveta polazeći, između ostalog, od egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice, i pozivamo socijalne partnere da učine dodatne napore kako bi se kroz adekvatno povećanje minimalne zarade zaposlenima omogućio dostojanstven život.

Izvor: Fondacija Centar za demokratiju