FCD povodom ugrožavanja ljudskih i radničkih prava

Objavljeno: 1. februara 2024. godine

U celosti prenosimo saopštenje za medije Fondacije Centar za demokratiju povodom teškog položaja indijskih radnika angažovanih na gradilištu fabrike Linglong u Zrenjaninu.

Ljudska prava su jednaka za sve i moraju se poštovati!

U Srbiji danas zvanično počinje primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca. Fondacija Centar za demokratiju zahteva da nadležni organi dosledno primenjuju zakon i zaštite prava svih radnika i radnica.

Nažalost, svedoci smo teškog ugrožavanja ljudskih i radnih prava radnika. Postoje osnovane sumnje da su indijski radnici u Zrenjaninu radno eksploatisani, nemaju slobodu kretanja jer su im oduzeti pasoši, radne dozvole su im istekle, žive u neuslovnim objektima, bez dovoljno hrane, uz neisplaćene zarade i pretnje deportacijom.

Podsećamo da, prema zakonu, stranac koji se zapošljava, odnosno privremeno zapošljava u Srbiji, ima jednaka prava i obaveze u pogledu rada, zapošljavanja i samozapošljavanja kao i državljani Republike Srbije. U Srbiji radi veliki broj stranih radnika, često iz ranjivih kategorija, i obaveza je državnih organa da zaštite njihova radna i ljudska prava.