Festival Evropskog filma u Novom Sadu

Objavljeno: 11. decembra 2023. godine

Fesitval evropskog filma u Novom Sadu biće održan od od 14. do 17. decembra u bioskopu Arena Cineplex (Bulevar Mihajla Pupina 3).
Ove godine posetioci će pogledati 7 filmova kreiranih u evropskoj produkciji, a na repertoaru će se naći žanrovski raznovrsna kinematografska ostvarenja. Filmovi će biti emitovani tokom četiri dana u terminima od 18.00 i 20.30 časova u Sali 4.
Poslednjeg dana biće odražana tribina pod nazivom „Perspektive filmske umetnosti u Srbiji“ u Sali 1, na kojoj će učesnici iz sveta filma razgovarati o produkcijskim kapacitetima i prilikama za finansiranje.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a potrebno je prijaviti se OVDE.

Ova filmska ostvarenja deo su projekta Cineuropa, pokrenutog od strane Evropske komisije u novembru 2018. godine, s ciljem pružanja podrške u kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala.
Projekat se sprovodi kroz konzorcijum koji čine Gete institut, Francuski institut i Cineuropa, portal posvećen promociji evropske kinematografije.

Program:


četvrtak, 14. decembar

18.00 Krat (Kratt)
Estonija, 2021, komedija (107′)
Režija: Rasmus Merivoo
Opis: Deca su, bez pametnih telefona, prepuštena baki. Stvarni život izgleda dosadno dok ne pronađu uputstva za Krata – magično stvorenje koje će učiniti sve šta mu gospodar kaže.
Film je osvojio nagradu za najbolju glavnu glumicu na Filmskom i TV festival u Estoniji.

20.30 Ja sam dobro (Io sto bene)
Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija, 2020, drama (100′)
Režija: Donato Rotunno
Opis: Antonio je ceo svoj život proveo daleko od Italije, svoje domovine. Upoznaje Leu, mladu italijansku umetnicu koja pokušava da se probije u inostranstvu. Sudbine starca i
mlade žene se prepliću. Sećanja iz prošlosti se bude i na kraju nude im mirniju budućnost.

 

petak, 15. decembar

18.00 Murina
Hrvatska, Slovenija, 2021, igrani film (92′)

Režija: Antoneta Alamat Kusijanović
Opis: Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Antea kada stari porodični prijatelj stigne u njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će im promeniti život, njihova mirna, ali izolovana egzistencija podstiče Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji joj pruža osećaj slobode tokom vikenda ogoljenog nasiljem.
Film je osvojio nagradu Zlatna kamera na festivalu u Kanu, kao i nagradu za najbolji balkanski film na Međunarodnom filmskom festival u Sofiji.

20.30 Plej-lista (Playlist)
Francuska, 2021, komedija/drama (88′)
Režija: Nina Antico
Opis: Sofi dobija posao kod izdavača stripova iako nije kvalifikovana za tu poziciju. Međutim, njen novi osećaj sigurnosti je ugrožen kada raskine sa svojim dečkom, ocem deteta koje nosi.

 

subota, 16. decembar

18.00 All Hands on Deck (À l’abordage)
Francuska, 2020, komedija/drama (95′)
Režija: Guillaume Brac
Opis: Nesvakidašnje čudna trojka se zbližava tokom nepromišljenog putovanja u francusko seosko područje, izvedenog iz neuzvraćene romantične misije.

20.30 Luksemburg, Luksemburg (Lyuksemburh, Lyuksemburh)
Ukrajina, 2022, komedija (105′)
Režija: Antonio Lukich
Opis: Kolja i Vasilij kreću u potragu za ocem koji ih je napustio kada su bili deca, nakon što saznaju da on umire u Luksemburgu. Za Kolju, on je heroj, dok Vasilij misli da je njihov otac nitkov.
Film je osvojio nagradu u okviru programske celine Orizzonti na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, kao i nagradu u okviru programske celine Savremeni svet na Međunarodnom filmskom festival u Torontu.

nedelja, 17. decembar


18.00 Tribina: Perspektive filmske umetnosti u Srbiji (Sala 1)

Produkcijski kapaciteti i prilike za finansiranje

Učestvuju:
Aleksandar Reljić, filmski reditelj
Igor Stanojević, reditelj i selektor Beldocs festivala
Nina Latinović, direktorka međunarodnog festivala filma Filmski front
Moderira: Vladimir Đorđević, EU info point Niš

20.30 Moja ljubavna veza sa brakom (My Love Affair with Marriage)
Latvija, Luksemburg, 2022, animirani (107′)
Režija: Signe Baumane
Opis: Gladna ljubavi i prihvatanja, mlada Zelma se oseća nepotpunom. Progone tri raspevane mitološke sirene, ona kreće u 23-godišnju potragu za savršenom ljubavlju i trajnim brakom.
Ona, međutim, nije svesna da je njena sopstvena biologija moćna sila na koju treba računati. Animirani igrani film za odraslu publiku.