Finale takmičenja srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov”

Objavljeno: 9. februara 2024. godine

Ideja o postavljanju podnih obloga i kanti koji na osnovu velikog prometa ljudi i buke transformišu kinetičku energiju u električnu, smanjujući tako ekološki otisak masovnih događaja, osvojila je prvo mesto na nacionalnom finalu takmičenja srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom 6. i 7. februara u Beogradu.

Takmičenje je okupilo 100 učenika iz 76 srednjih škola iz cele Srbije koji su pobedili na regionalnim takmičenjima održanim prošle godine. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koja će pomoći da Beogradski maraton postane događaj sa što manjim ekološkim otiskom.  Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnim prezentacijama predstavili članovima žirija.

Srebrnu medalju na takmičenju osvojio je tim koji je osmislio ideju o proizvodnji i distribuciji inovativnih biorazgradivih kapsula ispunjenih vodom ili sportskim napicima.

Na postolje za treće mesto popeo se tim sa idejom o inovativnim pločama sa senzorima postavljenim duž maratonskih staza, čija energija koja se ne potroši tokom maratona ide u cink-promidne baterije.

Četvrto mesto osvojio je tim sa idejom o proizvodnji biorazgradivih flašica za vodu od šećerne trske.

Četiri prvoplasirana tima sa ovog takmičenja u aprilu će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana koji će ove godine biti održan u Hrvatskoj. Tamo će se pridružiti vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a timovi će ponovo biti mešoviti i činiće ih po 4 učenika iz svake zemlje.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre 15 godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na sedam regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 700 učenika iz 120 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Izvor i fotografija: Dostignuća mladih