Foto-safari javnih česama

Beograd, 16.08.2023.

Inicijativa Pravo na vodu, od 10. avgusta do 10. septembra, organizuje “Foto-safari” u kojem poziva građane da fotografišu javne česme u svom kraju i da podele neku zanimljivu informaciju o njima. 100 najlepših fotografija, koje prate kreativni opisi, osvaja “Pravo na vodu” staklenu čašu.

Cilj ovog konkursa je da ukaže na to da su javne česme ogledalo brige za javno zdravlje. Čista voda je potrebna za život svakog dana, a kada nas zadese ekstremno visoke temperature, poplave ili pandemije, mora svima biti dostupna.

“Javne česme predstavljaju besplatan i pristupačan izvor vode za piće, što je naročito važno tokom letnjih meseci kada su rashlađivanje i unos tečnosti od najvećeg značaja u prevenciji sunčanice i toplotnog udara”, kaže Iva Marković iz inicijative Pravo na vodu i dodaje: “Voda nam nije svima dostupna u javnim prostorima već se sve više prodaje u plastičnoj ambalaži čime postaje roba, a ne ljudsko pravo. Korišćenjem vode sa javnih česama smanjuje se upotreba flaširane vode, a tako i plastike koja zagađuje životnu okolinu”.

Inicijativa Pravo na vodu apeluje da institucije obezbede čistu i besplatnu vodu za piće iz javnih česama na čitavoj teritoriji Srbije. To podrazmeva sanaciju starih i izgradnju novih javnih česama, uzimajući u obzir podatke o toplotnim ostrvima, gustini naseljenosti i kvalitetu vode.

Izvor: Pravo na vodu