Građanski preokret protiv zatvaranja stručne škole u Zrenjaninu

Objavljeno: 23. februara 2024. godine

Građanski preokret osuđuje nameru gradske vlasti u Zrenjaninu da zatvori Hemijsko-prehrambenu i tekstilnu školu „Uroš Predić“. U pitanju je škola koja je decenijama unazad prepoznatljiva i uspešna u obrazovanju kadrova neophodnih za normalno funkcionisanje i dalji razvoj privrede i društva u Srednjobanatskom okrugu.

Ukoliko postoje problemi u funkcionisanju te škole, najodgovornija je vlast koja postavlja direktora, akredituje programe i vrši nadzor nad sprovođenjem propisa u njenom radu.

Za poslednjih dvanaest godina Zrenjanin je izgubio oko 18 hiljada stanovnika, a postao je svetski poznat kao mesto robovskog rada na gradilištu fabrike autoguma “Linglong”. Ukidanjem škola u gradu, će taj trend će se nastaviti.

Pozivaju zaposlene u prosveti na hrabrost, solidarnost i kontinuiranu, zajedničku borbu za bolje društvo, a protiv svih negativnih trendova i štetnih odluka zarobljenih institucija. Ako želimo da prestane propadanje društva u kojem živimo, niko više ne sme da čeka da požar stigne do njegove kuće da bi tek onda uvideo problem i uključio se njegovo rešavanje.

Tekst u celini možete pročitati na sajtu Građanskog preokreta, OVDE.