Info sesije za podršku neformalnim grupama juga i istoka Srbije

Objavljeno: 19. februara 2024. godine

Kao što je najavljeno, neformalne grupe u Srbiji imaju priliku da se prijave za podršku putem programa „Program podrške neformalnim grupama”. Za neformalne grupe iz južne i istočne Srbije (okruzi: Borski, Zaječarski, Pomoravski, Braničevski, Pirotski, Jablanički, Pčinjski, Nišavski, Toplički, Rasinski) prijave možete izvršiti preko REURC ENECA i njihovih posredničkih organizacija TOC, Nekus Vranje i Proaktiv. Program pruža finansijsku i mentorsku podršku grupama koje žele da rešavaju konkretne probleme u svojim zajednicama.

TOC iz Zaječara će u narednom periodu pružati podršku neformalnim grupama iz Zaječarskog, Borskog, Pomoravskog i Braničevskog okruga, a u kojima će ukupno biti podržano 10 nefromalnih grupa.

Program omogućava grupama pojedinaca, koje broje najmanje tri člana i koje su državljani Srbije, da se prijave sa projektima usmerenim ka rešavanju lokalnih izazova. Neformalne grupe ne moraju biti registrovane kao udruženja građana i ne zahtevaju prethodno iskustvo.

Aktivnosti koje se podržavaju u okviru ovog programa uključuju kampanje za podizanje svesti, uređenje javnih prostora ili angažovanje zajednice kroz različite formate poput peticija, tribina i uličnih akcija.

Grupama je na raspolaganju finansijska podrška do 235.000,00 dinara , a podrška će pružati posredničke organizacije EU Resurs centra kroz programski i finansijski segment. Projekti će se realizovati u periodu od tri do pet meseci, od 1. maja do 30. septembra 2024. godine.

Neformalne grupe mogu dostaviti svoje prijave elektronskim putem do 6. marta 2024. godine. Prijave trebaju sadržavati popunjen formular za prijavu, predlog budžeta projekta i izjavu neformalne grupe.

TOC kao posrednička organizacija REURC ENECA održava info sesije tokom februara kako bi pružile dodatne informacije o pozivu. Info sesije će biti održane po sledećem rasporedu:

  • Požarevac – 22. februar 2024. godine, Prostorije Centra za kulturu Požarevac, 11h
  • Jagodina – 22. februar 2024. godine, Prostorije Crvenog Krsta Jagodina, 15h
  • Bor – 26. februar 2024. godine, 13h
  • Zaječar  – 26. februar 2024. godine, Prostor za POMAK, 18h

 

Onlajn info sesija – 28. februar 2024. godine, Zoom platforma, 12h

Za info sesije se možete prijaviti popunjavanjem kratkog onlajn formulara.

Sve dodatne informacije o ovom pozivu mogu se pronaći u Smernicama za učešće u Programu podrške neformalnim grupama OVDE.

Izvor: TOC