Internet cenzura 2022: Globalna mapa ograničavanja interneta

Beograd, 26.01.2023.

Više od 60 odsto svetske populacije (5,03 milijarde ljudi) koristi internet. To je naš izvor instant informacija, zabave, vesti i društvenih interakcija. Ali gde na svetu građani mogu da uživaju u jednakom i otvorenom pristupu Internetu – ako igde mogu?

U studiji “Internet cenzura 2022: Globalna mapa ograničavanja interneta”, istraživači su vršili poređenje 175 zemalja kako bi videli koje zemlje nameću najstroža ograničenja interneta i gde građani mogu da uživaju najviše slobode na internetu. Ovo uključuje ograničenja ili zabrane torenta, pornografije, društvenih medija i VPN-ova. Takođe, želeli su da otkriju da li postoje ograničenja ili stroga cenzura političkih medija i bilo kakva dodatna ograničenja za aplikacije za razmenu poruka/VoIP.

Iako zemlje koje zauzimaju prva mesta na listi ne predstavljaju iznenađenje, veoma visoko se rangiraju i neke od naizgled slobodnih zemalja. Uzimajući u obzir sve veća ograničenja, kao i zakone koji su u procedurama, čini se da je sloboda na internetu ugroženija nego ikad.

Više o ovoj studiji možete pročitati klikom na dugme ispod.

Izvor: Comparitech