Irenina borba za čist vazduh u Boru

Ovo nije prva bitka Ireni Živković, aktivistkinji organizacije “Izbor postoji”, za čist vazduh u Boru. Još 2015. godine, kad je takođe, zagađenost bila na visokom nivou, predvodila je proteste. Sada, četiri godine kasnije, Irena sa svojim sugradjanima ponovo traži od države da im obezbedi normalan i zdrav život.

“Zakon dozvoljava 125 mikrograma sumpor dioksida po kubnom metru, a poslednja merenja pokazuju da ove opasne supstance u uvdašnjem vazduhu ima čak 2.800 mikrograma. To nije zagadjenje već zločin protiv nas koji živimo ovde”,objašnjava Živković.

Prema njenim rečima, posle protesta 2017. godine, sve do januara ove godine merenja su pokazivala da Borani udišu čist vazduh. A onda je počela da raste koncentracija sumpor dioksida, teških metala, kadmijuma, olova, žive i naročito arsena koji je, recimo, u avgustu bio 200 puta zasupljeniji u vazduhu nego što je dozvoljeno.

“Kad su ti dani, štipa vas za oči, tera na kašalj. Evo moja ćerka od 11 godina ima neprekidni kašalj mesec i po, dobila je pumpicu za astmu”, dodaje Irena.

Oko 800 gradjana su potpisali peticiju i bili su strpljivi sve do jula ove godine kad su se prvi put okupili na protestu, a onda pošto nije nišra uradjeno, organizovani su skupovi krajem septembra i početkom oktobra.

“Samo nas vuku kroz institucije pravdajući se da nemaju ingerencije da bilo šta preduzmu. Gradonačelnik i Gradsko veće su nam najpre govorili da je nadležno Ministarstvo ekologije, a kad smo se njima obratili oni su nam rekli da Gradsko veće mora najpre da donese Kratkoročni akcioni plan da bi republička inspekcija mogla da reaguje.  Zato smo na poslednjem protestu dali 10 dana Gradskom veću da sačini i usvoji ovaj dokument”, naglašava Irena Živković.

Na protestu je još zahtevano i da se sirena oglašava svaki put kad zagadjenost vazduha dostigne nedozvoljenu vrednost.

Gradjani su u znak protesta blokirali glavni ulaz u “ZiĐin Kuper” koji je po svemu sudeći odgovoran za najnovije zagadjenje vazdha.

“ZiĐin” mora da preduzme adekvatne mere zaštite životne sredine jer posledice, one trenutne i dugoročne mogu biti katastrofalne. sa druge strane, mi ništa ne izmišljamo. Podaci kojima raspolažemo su iz zvaničnih merenja  Agencije za zaštitu životne sredine”, dodaje Živković.

Iz “ZiĐina” se do sada nisu oglašavali ali su zato gradonačelnik Bora i ministar energetike Antić proteste okvalifikovali kao “političke”.

“Ovo nisu politički protesti bez obzira što medju gradjanima koji se okupljaju ima i predstavnika stranaka. Mislim, medjutim, da i oni imaju pravo da udišu čist vazduh, kao i 5.000 radnika RTB Bor koje takodje pozivamo da nam se pridruže jer investitor mora da se pridržava ekoloških standard. Naša deca udišu taj vazduh i tu prestaje svaka politika. Država mora da izabere između svojih građana i stranog investitora”, naglašava Irena Živković dodajući da upravo zbog toga ni ona ni njeni sugrađani neće odustati.