„Iza zavese“

„Ukoliko ste pročitali naslov ovog teksta prvo što vam je palo na pamet zasigurno je bila predstava, što je donekle tačno, ali ovo je priča o jednoj posebnoj predstavi. Priča o prijateljstvu, inkuziji, toleraniciji, empatiji i baš dosta šljokica.

Sve je počelo kada je grupa volontera nakon povratka sa edukacije o inkluziji došla na ideju da napravi svoju lutkarsku predstavu koja je imala za cilj da decu nauči kako da se ponašaju prema drugarima koji su na neki način drugačiji od njih.

Prvi zadatak ove ekipe članova Omladinske terenske jedinice „ Dr Elizabet Ros“ bila je da okipi oko 40 mladih volontera, sa i bez invaliditeta i da ih kroz igru i malo teorije motiviše da učestuju u stvaranju ove posebne predstave.

Nakon radionica osmislili smo sedam različitih priča i prešli smo na onaj deo sa više boja i šljokica i odjednom je prostorija Crvenog krsta koju smo koristili za probe i izradu

lutki bila pretvorena u malu krojačevu radnu sobu u kojoj se dve nedelje svako veče slušala muzika, bojile pozadine, krojile haljine. Lutke su polako ali sigurno oživljavale, a volonteri polako ulazili u uloge i smišljali glasove za svoje nove likove.

Došao je dan premijere. Restoran Crvenog krsta pretvoren je u malo pozorište sa puno stolica i scenom koju su krasili baloni, a iza nje stajali volonteri zajedno sa svojim lutkama i željno čekali grupu dece koja je trebalo prva da vidi predstavu.

U pratnji vaspitačica grupa dece popunila je svako mesto koje smo pripremili, dok smo neke morali da smestimo na dodatim klupama sa strane.

Iza scene je bilo gužve, neki volonteri su imali tremu dok su drugi međusobno šaputali kako su deca baš mala i kako nisu baš sigurni da će bilo ko da shvati o čemu se u predstavama radi.

Ubrzo smo na tri, četiri, sad počeli.

Nakon prve predstave svi smo ostali iznenađeni sa ogromnim osmesima.

Ne znam kada ste poslednji put čuli nešto iskreno i empatično od nekog toliko malog da ne očekujete da razume bilo šta bez objašnjenja, ali mi smo imali tu priliku upravo na premijeri predstave.

Nakon što je u predstavi dečak odbio da se druži sa devojčicom koja ima problema sa vidom mali dečačić iz prvog reda glasno je uzviknuo „Ja ću da se družim sa njom! Ja ću joj objasniti kako se igra ta igra tako da može da razume“.

Sedeli smo iza scene, držeći lutke i svi se pogledali tako da smo u sebi rekli „Uspeli smo“.

Bilo je potrebno pet minuta da svi mi koji smo mislili da ćemo dati neku lekciju deci toga dana dobijemo onu očiglednu, da je ponekad dovoljno da samo razmišljamo kao dete.

Ova izajava bila je lavina koja je pokrenula drugu decu da se uključe u komentarisanje likova i situacija, a nismo to očekivali. Neki komenatari su nas nasmejali, neki rastužili, ali je sigurno samo to da su mali ljudi koji su popunjavali redove ispred improvizovanog lutkarskog pozorišta razmeli ono o čemu smo govorili.

Nakon toga bili smo i više nego motivisani da što više dece upozna naše krpene likove i njihove male hendikepe koje u stvarnom svetu možemo da prevaziđemo zajedno samo ukoliko razumemo drugu stranu i odlučimo da napravimo most između naših svetova koji se samo čine previše različitim jer su nepoznati. „

Neformalna grupa „Omladinska terenska jedinica dr Elizabet Ros“, koja je okupljena kao deo organizacije Crveni krst Kragujevac, realizovala je projekat „Iza zvese“. Projekat je započet 4. novembra i sve planirane aktivnosti su realizovane tokom decembra 2019. godine.

Projekat je realizovan u prostorijama Crvenog krsta Kragujevac, (koji je ustupio prostor za edukaciju, pripremu pozorišnih predstava i premijerno izvođenje, i pružio svu podršku i pomoć u radu), a potom je nastavljen u predškolskim ustanovama, školama i Kliničkom centru, prigradskim i seoskim mesnim zajednicama.

Radio televizija Kragujevac je tom prilikom izvestila o projektu, intervjuisala Tamaru Dobrosavljević i zabeležila konstruktivnu interakciju mališana sa lutkama. Tom prilikom Tamara je izjavila „Temelj kreativnosti je igra i mi smo ovim projektom promovišsali igru kao moćno sredstvo za pozitivnu ličnu promenu, koja vodi promeni na nivou društva. Mi čvrsto verujemo da igra može da promeni nas i naše zajednice. Zato smo pripremili projekat, koga smo nazvali „Iza zavese“. Smatramo da smo akcijom „Iza zavese“ uspeli da doprinesemo povećanju razumevanja među učesnicima/cama u vezi sa pitanjem isključenosti i nejednakosti i kako oni (učesnici/nice), mogu igrati ulogu u sprečavanju ovog problema.“

Nakon premijere predstave su izvedene u vrtiću „Leptirić“, „Naša radost“, u osnovnoj školi „Radoje Domanović“ i seoskim mesnim zajednicama Grošnica i Male pčelice. A takođe, svakog utorka, predstave se izvode na odeljenju pedijatrije Kliničkog centra Kragujevac.

U pripremi i izradi lutaka podršku su pružili i penzionisani prosvetni radnici, čime su dodatno osnaženi međugeneracijski odnosi.

Veoma pozitivne komentare i pohvale, mladi učesnici ovog projekta su dobili od udruženja studenata sa hendikepom, a sve predstave su uključene u program promocije humanih vrednosti Crvenog krsta Kragujevac za 2020. godinu

Pohvale za projekat stigle su i od licenciranih edukatora iz Nemačke gospodina Ahima Rimana i gospođe Sesilije Maršal.

(Projekat „Iza zavese“ je nagradjen na konkursu za najbolje ŠtaNamTeško akcije koji je trajao je od 06. marta do 03. aprila 2020. godine. Učesnici  i učesnice Nacionalnog programa volontiranja mladih – Mladi su zakon 2019. kandidovali su svoje Šta Nam Teško volonterske akcije iz 2019. godine)