Izbor sedme generacije Mladih ambasadora

Neformalno obrazovanje koje mladi ambasadori dobijaju tokom svojih mandata od velikog je značaja za njihovo školovanje i nalaženje posla u budućnosti. Mladi ambasodori su udruženje koje okuplja one koji žele da aktvino učestvuju u promociji kulture, preduzetništva, sporta i nenasilja kako u svojim obrazovnim institucijama, tako i na različitim javnim događajima. Jovana Ilić je četvrti razred Pravno-poslovne škole u Nišu i bila je mladi ambasador u dva mandata,odnosno tokom drugog i trećeg razreda.

U školi se bavimo ekonomijom i pravom. Na ovaj način dopunjujem formalno obrazovanje, ali i prenosim iskustva vršnjacima koji nisu deo omladinskog aktivizma. Kao EU mladi ambasador učestvovala sam na dva velika događaja na Kopaoniku iz oblasti politike mladih i ekonomije u Evropskoj uniji, razgovarala sam sa vršnjacima iz Kruševca i Novog Pazara, a imali smo priliku da čujemo i ‘prave’ ambasadore iz Švedske i Danske“, priča Jovana Ilić.

Ona naročito srednjoškolcima preporučuje da postanu deo Mladih ambasadora, jer tako mogu da se druže sa vršnjacima iz drugih krajeva kroz volontiranje na različitim manifestacijama. Kao najbitnije ističe da su Mladi ambasadori grupa koja stalno ima inicijativu, sami smišljaju i realizuju ideje, pa na taj način deca vežbaju liderske sposobnosti.

Slična iskustva ima i dvadesetdvogodišnji student savremenih računarskih tehnologija Nikola Stanković:

Dobili smo mogućnost da učestvujemo u organizaciji nekih događaja, kao što je konferencija KreNi, koja konkretno pomaže gradu, jer je posle nje realizovan projekat o niškoj Tvrđavi“, kaže Stanković i dodaje da Mladi ambasadori tokom mandata uče o raznim stvarima, najviše o javnom nastupu.

Snežana Andrić bila je mladi ambasador prve generacije, sada je predsednica ovog udruženja.

Za mene su Mladi ambasadori mnogo više od organizacije civilnog društva. Priključila sam se ovoj inicijativi u januaru 2014. i zajedno sa mladim ambasadorima rasla sam i ja. Danas smo ponosni na preko 1000 ljudi koji su prošli kroz naš program u Nišu, Kruševcu i Novom Pazaru i radujemo se sedmoj generaciji“.

Kako kaže, novoizabrani ambasadori realizovaće ideje mladih, učestvovati u događajima koji promovišu kulturu i preduzetnički duh među svojim vršnjacima.

Tokom jednogodišnjeg mandata proći će kroz različite edukacije, dobiće priliku da realizuju svoje ideje i učestvuju u realizaciji različitih programa, manifestacija, kulturnih događaja, baviće se preduzetništvom i inovacijama. Radićemo na usavršavanju njihovih veština, razvijanju liderskih sposobnosti i stvaranju zajednice po meri mladih“.

Konkurs za nove mlade ambasadore otvoren je do 15. septembra za sveučenike i studente iz obrazovnih institucija u Nišu, a ovde možete pronaći prijavni formular.