Izložba “Arkadija – Gde smo bili”

Beograd, 28.08.2023.

Multimedijalna retrospektiva arhivskog materijala LGBTI zajednice Srbije, izložba „Arkadija – Gde smo bili“, biće otvorena za posetioce od 4. do 10. septembra 2023. godine u Prostoru „Miljenko Dereta“ u Beogradu.

Na inicijativu LGBTI zajednice Srbije, a kroz implementaciju beogradske nevladine organizacije Dugina Iskra (Rainbow Ignite), to je arhivski projekat posvećen srpskom LGBTI nasleđu i kulturnoj istoriji, nazvan po prvoj registrovanoj LGBTI organizaciji u Srbiji.

„Sa velikom radošću najavljujemo prvo javno prikazivanje izložbe “Arkadija – Gde smo bili”, kao centralnog događaj u okviru ovogodišnje beogradske Nedelje Ponosa. Naša najveća želja je da putem ove inicijative široj javnosti prikažemo inspirativne i nostalgične materijale koji humanzijuju našu borbu za prava i ravnopravnost„, izjavila je idejni tvorac izložbe Jelena Vasiljević.

Svojim istraživanjem, autorka izložbe je katalogirala hiljade isečaka iz novina, flajera, pisama i fotografija.

„Uzbuđeni smo što smo uspeli da osnujemo ovako važan arhiv u Srbiji. ‘Arkadija’ je prvi arhiv ove vrste, kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou“, istakli su iz Dugine Iskre.

NVO Dugina Iskra ocenila je da je osnovna poruka izložbe da su se nosioci pokreta upuštali u herojske borbe protiv diskriminacije, ali da su prvenstveno bili ljudi, komšije, prijatelji i bližnji.

Izvor: Autonomija/Rainbow Ignite/Arkadija