Izveštaj o rezultatima sprovođenja trećeg Akcionog plana za sprovođenje Partnerstva za otvorenu upravu

Građanske inicijative u saradnji sa partnerskim organizacijama civilnog društva pozivaju vas na predstavljanje ključnih nalaza o dosadašnjim rezultatima sprovođenja trećeg Akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu u Republici Srbiji za period 2018-2020. godine koje će se održati u ponedeljak, 29. jula 2019. sa početkom u 11 časova u Biblioteci Kuće ljudskih prava, Kneza Miloša 4.

Vlada Republike Srbije obavezala se da će sprovesti niz mera u cilju unapređenja integriteta, transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti javne vlasti, dalje borbe protiv korupcije, izgradnje poverenja javnosti, ostvarivanja čvršće saradnje sa organizacijama civilnog društva, omogućavanja aktivnog učešća građana u donošenju odluka, lakšeg i bržeg pristupa informacijama, široj upotrebi novih tehnologija. Sve te mere treba da doprinosu delotvornijem i odgovornijem radu javne vlasti, s jedne strane, i pružanju kvalitetnijih usluga građanima i privrednim subjektima, s druge strane.

U proteklih 6 meseci, Građanske inicijtive i partnerske organizacije pratile su koliko je Vlada u tome uspela i pokušale da odgovore na pitanja kao što su:

 1. Da li lako i koliko brzo možete saznati koliko iznose rashodi Republike Srbije?
 2. Na koji način gradovi i opštine obezbeđuju i troše sredstva namenjena zaštiti životne sredine?
 3. Na koji način pokušavaju da odgovore na izazove u borbi protiv korupcije?
 4. Da li ćemo prve naredne izbore dočekati sa ažuriranim biračkim spiskom?
 5. Da li je moguće da administrativni postupci sa kojima se građani i privreda najčešće susreću budu jednostavniji i jeftiniji?
 6. Gde pronaći podatke o budžetu državnih i lokalnih organa uprave, javnim nabavkama koje oni sprovode, potrebnim dokumentima i uslovima za sticanje nekog socijalnog prava? Da li se ti podaci redovno ažuriraju?
 7. Kako ćemo i od koga ćemo ubuduće dobijati informacije od javnog značaja?
 8. Gde je moguće pronaći podatke o planiranim javnim konkursima namenjenim finansiranju OCD, raspisane konkurse sa svom konkursnom dokumentacijom, rezultate konkursa, osnovne podatke o odrobrenim projektima?
 9. Koliko je zapravo aktivnih OCD? Kakva je njihova struktura, geografska rasprostranjenost?
 10. Šta sve možete saznati ukoliko pretražujete Registar medija? A šta ipak ne?
 11. Šta sve država treba da uradi da bi saradnja sa OCD bila čvršća, a uticaj građana na donošenje odluka veći?

Na događaju će govoriti Ljiljana Uzelac iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa, Danilo Rodić iz Vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Tanja Maksić iz BIRN-a, Ivan Grujić, nezavisni konsultant i drugi članovi Radne grupe.

Za prisustvovanje događaju možete se prijaviti slanjem mejla na dejana@gradjanske.org. do petka, 26. jula do 17 časova.

Učesnicima koji nisu iz Beograda biće nadoknađeni putni troškovi u visine cene povratne autobuske karte (potrebno je priložiti kartu ili potvrdu o ceni koštanja).

Više informacija o učešću Republike Srbije u Partnerstvu za otvorenu upravu i važećem akcionom planu koji je predmet događaja možete naći OVDE, a agendu događaja možete preuzeti u nastavku.