Kako smo promišljali o… održivom razvoju – Učeničke akcije

Sjajni nastavnici iz pet škola u Beogradu, uspešno su realizovali onlajn aktivnosti sa učenicima, kroz razmenu tekstova i kratkih filmova o različitim temama održivog razvoja. Glavni cilj je bio podstaći učenike da promisle i sagledaju različite aspekte održivog razvoja i izazova sa kojim se sva društva na planeti suočavaju.

Osim analize i kritičkog sagledavanja problematike, važno nam je bilo da ohrabrimo učenike da se aktiviraju i istraže zadatu temu. Nastavnici su ih podsticali da tragaju za odgovorima, preispituju pretpostavke i razmišljaju o potencijalnim rešenjima.. Takav pristup učenju nije fokusiran na puko pamćenje i reprodukovanje informacija, već priprema mlade ljude za život, razvijajući nove sposobnosti.

S obzirom na to da okolnosti nisu dozvoljavale realizaciju učeničkih aktivnosti u školi, u dogovoru sa nastavnicima, učenici su napravili prezentacije u kojima su izložili svoja razmišljanja, zaključke i potencijalna rešenja u vezi sa temama održivog razvoja kao što su zagađenje vode i vazduha, siromaštvo, zdravi životni stilovi i uticaji zagađenja na životinjske vrste.

Učeničke prezentacije koje pokrivaju razne aspekte održivog razvoja možete preuzeti u nastavku:

 

Ovim učeničkim akcijama obeležen je kraj projekta Promišljanjem do održivog razvoja koji su sprovele Građanske inicijative uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.Finansijski alati Resurs centra

Saznaj više