Konferencija Evropa u Srbiji – IVF

Beograd, 12. mart 2019. godine- U okviru sastanka Fertility Europe organizacije koji će trajati od 26. do 29.marta u hotelu Radisson Collection udruženje organizuje svečano otvaranje-konferenciju pod nazivom EVROPA U SRBIJI – IVF i to 27.marta 2019.godine s početkom od 18 časova u velikoj sali hotela Radisson Collection.Samoj konferenciji prisustvovaće mnoge zvanice, gosti iz zemlje i inostranstva, predstavnici inostranih udruženja, predstavnici državnih relevantnih institucija, lekari, pacijenti i saradnici udruženja.

U okviru ove konferencijebiće premijerno prikazan dokumentarni film Udruženja Šansa za roditeljstvo pod nazivom Putovanje do bebe. Ovaj kratki dokumentarni film u potpunosti je posvećen problemu neplodnosti. U filmu su prikazane priče parova koji su prolazili i koji prolaze kroz težak proces kako bi dobili dete. Parovi su iskreno govorili o svojim problemima, nedoumicama, poteškoćama, sreći, ushićenju, patnjama, nadanjima, veri…Pozivamo vas da pogledate premijerno ovaj film 27.marta od 18:00 časova u velikoj sali hotela Radisson Collection.

Takođe, u okviru ove konferencije moći ćete da obiđete i izložbu fotografija pod nazivom Neplodnost boli. Na izložbi će biti predstavljeno 40 fotografija o neplodnosti. Fotografije oslikavaju jedan put do bebe. Pozivamo vas da obiđete postavljenu izložbu u hotelu Radisson Collection ispred velike sale.

U okviru konferencije prisutnim zvanicama i gostima obratiće se predstavnici državnih institucija, predsednica evropskog udruženja Fertility Europe, predsednica udruženja Šansa za roditeljstvo ali i mnogi drugi.

U Srbiji se kao i u Evropi svaki šesti par suočava s problemom neplodnosti. neplodnost je i dalje velika tajna, veliki tabu. Mnogima je potrebna dodatna podrška, potrebne su dodatne informacije, dodatna edukacija, ali iznad svega potrebna je veća briga države za parove kojima je lečenje uz pomoć IVF procedure neophodno. Svakako je četvrti finansirani postupak od strane RFZO-a jedan od bitnih zahteva Udruženja, ali ćemo posebnu pažnju skrenuti na nedostatak pravilnika koji bi regulisali donaciju kao proceduru kod nas. Veliki broj parova čeka na donaciju kao na jedino rešenje u ovom trenutku.