Ljubav mora biti zakon!

Zovem se Jelena Dubovi. Moja partnerka, Sunčica Kopunović i ja smo u emotivnoj vezi već četiri godine, i živimo u Srbiji koja pravno ne prepoznaje istopolne parove. Ovo mora da se promeni.

Pokrenule smo pravnu borbu za registraciju istopolnih zajednica u Srbiji. Molimo vas da donirate koliko god ste u mogućnosti kako biste nas podržali/e i/ili da podelite ovu stranicu sa prijateljima/cama i porodicom, i da nam na ove načine pomognete da se proširi vest o važnosti naše borbe za ravnopravnost.

Kao i drugi LGBTI parovi u ovom delu Evrope, suočavamo se sa brojnim nepravdama, pritiscima i pretnjama. Uprkos tome, odlučile smo da pod svojim punim imenima budemo prvi par u Srbiji koji će otvoreno govoriti o svojoj borbi.

Odbacivanjem anonimnosti borimo se ne samo za svoja prava, već i za prava onih koji nisu u mogućnosti da ustanu i da se izbore za sebe. Renomirani srpski dnevni list „Politika“ nas je u objavljenom članku opisao kao “žene koje su dale svoja lica i imena hiljadama drugih”, i ovim mi to opravdavamo.

Znamo da je Srbija konzervativno i patrijarhalno društvo, i da se Beograd Prajd nije mogao održati bez teško naoružane policijske zaštite.

Želimo više od prava na šetnju u paradi jednom godišnje.

Zahtevamo prava koja Ustav Srbije garantuje svima – kao što su na primer zajednička imovina i nasleđivanje, supružnička zdravstvena i socijalna zaštita – da budu i nama obezbeđena i dostupna. Prava koja se uzimaju zdravo za gotovo od strane svih onih koji ih imaju, a nisu ni svesni koje su to životne privilegije.

Tražimo ravnopravnost pred zakonom, i u ovoj borbi za naša prava potrebna nam je vaša pomoć.

Cilj nam je da skupimo jedan milion RSD/£7,500 radi pokrivanja osnovnih troškova. Prvo radi finansiranja parnica za nas i još dva para, drugo za osmišljavanje i vođenje kampanje u cilju senzibilisanja javnosti za naše predmete i njihov značaj, a sve u cilju izglasavanja novog zakona u Narodnoj skupštini.

Vaša podrška nam je veoma važna. Molimo vas da donirate i podelite ovu stranicu!

Iako je ovo naša lična borba, kao i za dva druga para, uspeh bi značio pobedu i za hiljade drugih parova u Srbiji, koji isto tako žele da imaju mogućnost da se registruju. 

 

Hronologija 

Moja partnerka i ja smo, 17. aprila 2019. godine, otišle u opštinski matični ured u Novom Sadu sa zahtevom da registrujemo našu zajednicu.

Sektor za lična stanja građana u Novom Sadu (Autonomna pokrajina Vojvodina, Gradska uprava za opšte poslove, i Odsek za upravni postupak) je odlukom od dana 3. maja 2019. godine odbio naš zahtev, uz pravno obrazloženje da se u matičnu knjigu venčanih može registrovati isključivo bračna zajednica, te iako ispunjavamo gotovo sve zakonom propisane uslove, nisu nam dozvolili registraciju jer smo nas dve osobe istog pola.   

I druga dva istopolna para iz Beograda (M.K. i M.P.; S.S. i M.M.) su dobila identično obrazloženje.

Smatramo da je matična služba odbijanjem da nas registruje, ili da nam obezbedi pravni okvir za ostvarivanje naših prava, izvršila povredu prava koja su nam garantovana Ustavom Republike Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama (ESLJP).

Kako ćemo pobediti?

Naš pravni zastupnik je advokatica Marjana D. Majstorović. Marjana ima višegodišnje parnično iskustvo pred srpskim sudovima, i do sada je uspešno zastupala LGBTI klijente u predmetima borbe protiv diskriminacije i za ravnopravnost. Marjana sarađuje sa pravnim timom Equal Rights Trust-a, čiji su pravnici specijalizovani za primenu Evropskih standarda za ravnopravnost i Evropske konvencije o ljudskim pravima. Pro bono pravnu pomoć pruža ugledna međunarodna advokatska kancelarija Ashurst LLP iz Londona.

Nije dovoljna pravna borba ukoliko se ne deluje na promenu stavova i mišljenja šire javnosti u vezi LGBTI parova. Važno je da društvo razume naše probleme i razloge zbog kojih pokrećemo ovu borbu, a koji se odnose na svakodnevne životne muke i probleme sa kojima se suočavamo kao parovi. Sredstva prikupljena od vaših donacija bi bila usmerena na angažovanje uglednih PR stručnjaka koji bi nam pomogli da pridobijemo širu javnost. Svesne smo da neće svi u Srbiji dobro reagovati na našu kampanju i spremne smo za negativne reakcije, u kom slučaju ćemo imati podršku od strane Labris – organizacije za lezbejska ljudska prava.

Ovo je veoma važna parnica u sklopu šireg plana za dobijanje zakona. Zato nam je potrebna vaša podrška!

 

Naredni koraci

Očekujemo da svi naši zahtevi budu odbijeni od strane nadležnih administrativnih i sudskih institucija, u kom slučaju treba da pokrenemo odgovarajuće pravne postupke zbog kršenja ljudskih prava pred Zaštitnikom građana, Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti i Ustavnim sudom. Rešene smo i spremne da idemo sve do Strazbura. Sredstva koja prikupimo iznad postavljenog cilja koristićemo za naredne korake, ukoliko budu neophodni.

Možete donirati ovde.