Medijsko sklonište: Za informisanje u Kragujevcu nikad manji budžet

Iznos od tri miliona dinara koji je za zaštitu javnog interesa u informisanju planiran u budžetu Kragujevca za 2021. godinu je sraman i predstavlja još jedno poniženje za medije koji rade u službi građana, ocenili su u Medijskom skloništu.

Predlogom gradskog budžeta za 21 godinu je za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja predviđeno tri puta manje nego budžetom za 2020. godinu u kojem je planirano 10 miliona.

U Medijskom skloništu su najavili da će u okviru javne rasprave o nacrtu budžeta koja je u toku, gradskoj upravi dostaviti predlog za projektno sufinansiranje medija.

Iznos namenjen samo za Radio-televiziju Kragujevac saznaće se tek pošto Skupština grada usvoji program poslovanja tog privrednog društva, a ta suma obično iznosi oko 44 miliona.

Medijsko sklonište je podsetilo da konkurs za sufinansiranje medija Kragujevcu nije bio raspisan ove kao ni prethodnih pet godina.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je na sastanku u Medijskom skloništu održanom ranije obećao da će se ta praksa promeniti i da će grad sufinansirati medijske projekte, kako to zakon predviđa, ali sada proizlazi da je tome namenjeno tri puta manje novca nego za ovu godinu, stoji u saopštenju.

„Verujemo da su gradske finansije u problemu, što potvrđuje i nedavno povećanje poreza na imovinu, čak i zakupnina prostorija koje koriste udruženja građana, ali nadležnima postavljamo pitanje da li smo i u svim drugim oblastima dostigli nivo nerazvijene opštine, poput Rekovca, koja je ove godine medijima na konkursu raspodelila 2,8 miliona dinara“, zaključeno je u saopštenju.

Mesto za okupljanje, saradnju i debate „Medijsko sklonište“ u Kragujevcu početkom ove godine je otvorilo Udruženja „Res publica“, uz finansijsku podršku Građanskih inicijativa.