Međunarodni dan bezbednog interneta

Objavljeno: 6. februar 2024. godine

Danas se obeležava Međunarodni dan sigurnijeg interneta. Na ovaj dan milioni ljudi širom sveta ujediniće se pod temom „Zajedno za bolji internet“!

Svake godine, cilj ove kampanje je da podigne svest o novonastalim izazovima i problemima vezanim za bezbednost na mreži, bilo da se radi o sajberbulingu, govoru mržnje, zloupotrebi podataka ili izloženosti štetnom sadržaju.

Tim povodom, Centar za nestalu i zlostavljanu decu objavljuje podatke da se svake sekunde na internetu podele najmanje dve fotografije ili video zapisa na kojima je prikazano seksualno zlostavljanje dece. To je više od 52.000 fotografija ili video zapisa tokom jednog radnog dana, na kojima su sve češće prikazana deca između 2 i 6 godina, prema analizi koju je sprovela mreža ECPAT čiji je je ova organizacija član.

Istraživanje koje su sproveli pokazuje da je u 40 škola na nivou Srbije veliki broj dece primilo, ali i slalo eksplicitan sadržaj nepoznatim ljudima na internetu, vrlo često zbog prisile ili pretnje. Rezultati su ukazali i na to da se deca boje da prijave kada ih neko seksualno uznemirava na internetu, te jedna trećina ispitane dece nije prijavila zlostavljanje jer im je prećeno, a čak 24% dece smatra da prijavljivanje ne bi pomoglo.

Ove godine, povodom Međunarodnog dana sigurnijeg interneta, Centar će održati jednu edukaciju na temu Veštačke inteligencije u svojim prostorijama u Novom Sadu na kojoj će deca imati priliku da se upoznaju sa prednostima i manama ovog sve rasprostranjenijeg alata, ali i da se sama okušaju u njegovom korišćenju.

Tim Centra pripremio je kompletan materijal za nastavu na temu Veštačke inteligencije koji su nastavnici mogli da preuzmu, i priključe se obeležavanju Međunarodnog dana sigurnijeg interneta u svojim učionicama.

Međunarodni dan sigurnijeg interneta se ove godine globalno obeležava 21. godinu za redom, a u okviru njega je važno naglasiti da svako ima svoju ulogu u stvaranju boljeg onlajn sveta, bilo da je mlada osoba, roditelj ili staratelj, nastavnik ili vaspitač, novinar ili političar.