Međunarodni dan tolerancije u EU info centru

Beograd, 9. novembar 2018. godine- U petak, 16. novembra 2018. godine u 12h u prostorijama EU info centra u Beogradu održaće se obeležavanje Međunarodnog dana tolerancije u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Događaj se odvija u okviru projekta Vodič za mlade migrante kroz galaksiju ljudskih prava koji je deo EU grant šeme “Help on the route” koje implementiraju Fondacija Ana i Vlade Divac, ASB, Novosadski humanitarni centar i Makedonski helsinški odbor za ljudska prava. Na skupu će biti predstavljen strip “Vodič za mlade migrante kroz galaksiju ljudskih prava” i predstavnici javnog života će otvoriti razgovor na temu – Ima li tolerancija granice?

Ovaj strip su kreirali mladi umetnici Maša Avramović i Leon Joksimović, koji su tokom umetničkog procesa koristili jedan od najvažanijih dokumenta u istoriji ljudskih prava – Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, i time su suvom pravničkom tekstu dali neophodno tumačenje, bez suvišnih reči i patronizirajćeg tona. Ovaj strip je posvećen svim mladim ljudima, iz obe zajednice, koji nikada nisu dobili priliku da shvate značaj ljudskih prava i gubitak njihovog značaja i suštine, u svetu gde su prava svakog čoveka umanjena kada su prava bar jednog pojedinca ugrožena.

Učesnicci razgovora:
‐    Nicolas Bizel, Delegacija Evropske unije u Srbiji (tbc)
‐    Zoran Kesić, glumac, Njuz.net (snimljen stejtment)
‐    Aleksej Kišjuhas, sociolog
‐    Iva Janković, Info Park
‐    Žarka Radoja, Kontrapress
‐    Filip Vulović, Beograd Prajd – Udruženje «Da se zna!»
‐    Radoš Đurović, APC
‐    Borka Pavićević, osnivačica i direktorka CZKD
‐    Moderatorka: Marina Rakić

Molimo vas da vaše učešće prijavite do 11. novembra na email: luna@czkd.org