Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT)

Objavljeno: 17. maja 2022. godine

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT), u znak sećanja na taj dan 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

Prvo obeležavanje ovog dana je bilo 2005. godine, kada su organizacije poput Internacionalne Gej i Lezbejske Asocijacije (ILGA), Svetskog kongresa LGBTI+ Jevreja i Koalicije Lezbejki iz Afrike, potpisali dokument po kome podržavaju – IDAHO inicijativu, odnoso inicijativu za usvajanje 17. maja kao Svetskog dana borbe protiv homofobije (International Day Against Homophobia). Tek nekoliko godina kasnije, radi postizanja veće inkluzivnosti, bifobija i transfobija  se dodaju u zvaničan naziv datuma, tako da on dobija svoj finalni oblik – IDAHOBIT (International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia).

Iako datum za cilj ima podizanje svesti o diskriminaciji, nasilju i opresiji s kojima se LGBTI+ zajednica svakodnevno susreće, on takođe daje i priliku za reflektovanje napretka koji je napravljen u proteklih nekoliko godina. Srbija, kao zemlja u kojoj se i dalje većinski poštuju tradicionalne ili patrijarhalne vrednosti, kao i srpsko društvo koje retko prihvata ’’sve što dođe sa zapada’’, kako se često homoseksualnost kod nas karakteriše, i dalje nema regulisan zakon o istopolnim zajednicama koji bi istopolnim parovima pružio pravno prepoznavanje, mogućnost za zajedničko podizanje kredita, usvajanje dece ili posete u bolnicama. Srbija je, pre samo desetak godina, u momentima kada su se u drugim evropskim državama ovakvi zakoni već usvajali, imala jedan od najkrvavaijih Prajdova, gde je nekoliko hiljada huligana pravilo nerede na ulicama i onemogućavalo bezbedno održavanje parade Ponosa. Sama parada je, nekoliko puta i bila proglašena neustavnom. Od 2014. godine, Prajd se u Srbiji održava mirno i bez većih incidenata, dok će se 2022. godine, po prvi put u jugoistočnoj Evropi održati u Beogradu i EuroPride – Prajd na Evropskom nivou.

Jedan od napredaka koji se beleži jeste i uspešan rad Prajd Info Centra, koji od 2018. godine je stalno otvoren u jednoj od najprometnijih ulica u Beogradu. Ne samo da se dugina zastava vijori centrom glavnog grada, već i zajednica može učestvovati u radionicama i predavanjima koja za cilj imaju edukaciju i poboljšanje položaja LGBTI+ zajednice. Beograd Prajd takođe i broji tim volontera i volonterki, koji pomažu u implementaciji takvih aktivnosti.

Izvor: KOMS