MJAU-VAU spasioci

Kada čovek upadne u šaht ili bunar, tu su mnoge organizacije, od vatrogasaca do gorskih službi spasavanja koje će priteći u pomoć. Kad se to isto desi nekoj životinji jedini na koje se možete osloniti su spasioci – volonteri Animal Rescue Serbia (ARS).

„Naš cilj je da sve životinje koje se nalaze u kritičnim situacijama, budu spasene u najkraćem vremenu na profesionalan i organizovan način uz poštovanje svih zakonskih propisa i bez novčane nadoknade. Na taj način pomažemo ne samo životinjama, nego i svim ljudima koji bi u pokušaju spasavanja mogli ugroziti svoje ili tuđe živote zbog nedostatka potrebnog znanja i veština“, kaže Aleksandar Gavrić, predsednik Upravnog odbora ARS-a, ali i čovek koji je ujedno i osnivč, spasilac, promoter i instruktor volontera.

Centrala ARS-a je u Beogradu ali postoje, u ovom trenutku i lokalne spasilačke jedinice u Novom Sadu, Nišu, Vršcu i Srbobranu.

„Naša ideja je da, najpre, pokrijemo celu Srbiju a da onda ARS postane i regionalna, a potom i internacionalna organizacija jer je očigledna potreba za ovakvom vrstom aktivnosti“, objašnjava Gavrić.

Glavne aktivnosti podrazumevaju svakodnevno spasavanje životinja u situacijama kada ni jedna druga služba nije u mogućnosti da reaguje, a u kriznim situacijama poput poplava i drugih prirodnih katastrofa, podrazumeva organizovano spasavanje životinja.

Volonteri su podeljeni po kategorijama na osnovu stepena obuke i prema tome se i njihove aktivnosti razlikuju, od volontera koji se bave administrativnim poslovima, dežurstvima na manifestacijama, udomljavanjem, brigom o životinjama u privremenom smeštaju, pa do onih koji odlaze na akcije spasavanja.

„Građani koji vide životinju u opasnosti, javljaju na naš dispečerski broj i akcija se aktivira. Često se dešava da je dovoljan samo savet ili telefonska instrukcija, a ukoliko procenimo da je neophodno izaći na teren, dispečer objavljuje akciju na internu viber grupu i tu se slobodni volonteri spasioci prijavljuju“, objašnjava Aleksandar Gavrić.

Animal Rescue Serbia je pokrenuo i poseban program MJAU-VAU EKSPERT namenjen deci školskog uzrasta. Kroz ovaj program deca, kroz teorijske i praktične vežbe, uče kako pravilno da prilaze životinjama, kako da se ponašaju u susretu sa nepoznatim životinjama (čoporom pasa i sl.) i mnoge druge korisne stvari. Program je zamišljen tako da se pored pravilnog ophođenja prema životinjama, deca nauče i pravilnom odnosu prema životnoj sredini. Partner ovog programa je Recan Fondacija – neprofitna organizacija za reciklažu limenki za piće. Recan Fondacija promoviše svest o značaju zaštite životne sredine, posebno među mlađom populacijom i svest o potrebi reciklaže limenki.

Ukoliko učenici požele da njihovo odeljenje prođe kroz MJAU-VAU EKSPERT program, potrebno je da prikupe svega 1.000 limenki za reciklažu i time obezbeđuju svoje predavanje. ARS svoje aktivnosti zasniva na donacijama. Sada je, recimo, u toku akcija preko sajta donacije.rs za prikupljanje potrebnih sredstava za obezbedjivanje još jednog spasilačkog kompleta.

„Prvi put potpisali smo ove godine ugovor sa opštinom Vračar koja će nabaviti opremu a mi ćemo obezbediti besplatnu edukaciju za volontere“, dodaje Gavrić.

Dakle, ako je vaš kućni ljubimac ili bilo koja životinja u neprilici, a niste u mogućnosti da im pomognete, dovoljno je da se obratite Animal Rescue Serbia, pozivom na broj +381 64 82 10 200, i ekipa ARS-a će u najkraćem mogućem roku biti tu da pruži pomoć.Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više