Najava Climathon-a u Valjevu

Objavljeno: 18. oktobra 2023. godine

 U Centru za kulturu u Valjevu, 28. oktobra s početkom u 10. 30 časova održaće se četvrti po redu Climathon Valjevo. Climathon predstavlja najmasovnijiu kolektivnu klimatsku akciju u svetu koja godišnje okuplja hiljade ljudi u preko 150 gradova i 55 zemalja na svim kontinentima. Tema ovogodišnjeg Climathon-a je ista kao i prethodnih – aerozagađenje, sa fokusom na industrijsko emitovanje zagađujućih materija u vazduhu i uticaj koji se tim putem ostvaruje.

Istovremeno, iRevolucija u saradnji sa projektnim timom BOŠa organizuje dve radionice namenjene OCD i lokalnim predstavnicima medija ka unapređenju građanskog monitoringa kvaliteta vazduha, ali i predavanja i panel diskusiju. Prva radionica je zamišljena kroz aktivnost sklapanja mernog uređaja (indikativni merač kvaliteta vazduha) u kojoj će participanti steći osnovna znanja da samostalno razvijaju merače u budućnosti. Predstavnici OCD i medija na kraju radionice zadržavaju svoj merač koji će biti konektovan na mrežu sensor community. Druga radionica je posvećena integraciji aplikacije xEco vazduh na veb stranicama OCD i lokalnih medija. Sa tim u vezi, svi akteri će dobiti uputstva za postavljanje aplikacije xEco vazduh na svojim veb stranicama medija i time u svojoj opštini emitovati podatke o kvalitetu vazduha u realnom vremenu.

Za učešće na radionicama neophodna je prijava, OVDE.

Projektni tim zadržava pravo selekcije učesnika na radionicama u skladu sa brojem prijavljenih kandidata i opština iz kojih dolaze.

Izvor: iRevolucija