Najava ekološke izložbe

Objavljeno: 14. novembra 2023. godine

Inicijativa za zaštitu vodnih dobara ugroženih zagađenjem, privatizacijom i neodrživom eksploatacijom, Pravo na vodu, poziva da u utorak, 21. novembra u 19 časova prisustvujete otvaranju izložbe fotografija „Lepotice i zveri” u Dorćol platzu u Beogradu, posvećene planinskim rekama Kraljeva koje su ugrožene izgradnjom malih hidroelektrana.

Kraljevo je grad koji je smešten u bajkovitom predelu planinskih masiva Goča i Golije. Ove dve planinske lepotice su svetu i čoveku podarile brojne izvore, potoke i reke, zahvaljujući kojima buja bogata priroda ovog kraja.

Bajka o srećnom suživotu prirode i ljudi prestaje tamo gde počinju vodozahvati na kojem se reke guraju u cevi „zveri” – malih hidroelektrana, kroz koje teku nekoliko kilometara do mašinskih zgrada. Kada ponovo ugledaju svetlo dana u njima odavno nema života.

Zastrašujući podatak je da je na teritoriji Kraljeva planirano čak 52 male hidroelektrane, od čega je 10 izgrađenih pokazalo sav svoj razarajući uticaj.

U Dorćol platzu će biti prikazane fotografije autora Tijane Jevtić i Predraga Ilića, koji su obišli kraljevački kraj i dokumentovali svu lepotu njegovih reka i tragediju oličenu u izgrađenim malim hidroelektranama.

Izložba donosi fotografije reka Kraljeva ali poruka je mnogo šira – jednako je važno da se očuvaju reke Trgovišta, Prijepolja, Vlasotinca i mnogih drugih mesta koje žive na rekama i od njih, i čija je priroda dragocena za očuvanje.

Pored izložbe, očekuje vas i projekcija filma „Reka čeka spas od čoveka”, autora Ivana Bjelića, a poeziju i prozu posvećenu rekama čitaće Gala Šalipur Đorović i Fedor Đorović.

Dobrodošli ste da zajedno ispišemo priču borbe za opstanak planinskih reka Kraljeva, jer ova borba i reke zaslužuju srećan kraj!

Izvor: Pravo na vodu