Najava gastro takmičenja osoba s invaliditetom

Objavljeno: 21. februara 2024. godine

Međunarodno gastro takmičenje za osobe sa invaliditetom CUPI`S SPOON – za Društvo za ravnopravnost 2024. održaće se na platou ispred Sportskog poslovnog centra Vojvodina SPENS, u Nonom Sadu, na specijalnom vozilu sa dve bine.

Međunarodno gastro takmičenje CUPI’S SPOON je atkivnost hrvatske Udruge najosjetljivijih u osposobljavanju UNUO koje se već trinaest godina bavi edukacijom osoba s invaliditetom i dece u nepovoljnom položaju nastojeći da im  prenese znanje u ugostiteljskom smeru kako bi postali samostalniji, konkurentniji na tržištu rada i bili prihvaćeni u društvu.

Cilj je da se 2024. obiđe više od 40 zemalja Evrope i u svakoj odabere po dvoje najboljih kandidata koji će biti proglašeni za nacionalne pobednike koji osvajaju priliku za nastavak takmičenja. Finalisti osvajaju edukaciju, a pobednici osvajaju zlatnu, srebrnu ili bronzanu Cupijevu kašiku, titulu pobednika na međunarodnom nivou. Međunarodno gastro takmičenje je zabavno-amaterskog karaktera i do sada je održano u preko dvadeset zemalja Evrope, a po prvi put će se održati u Srbiji.

Takmičari su punoletne osobe sa invaliditetom. Mogu se prijaviti samostalno ili preko organizacije osoba sa invaliditetom koje su član, OVDE najkasnije do 26. februara 2024. godine. Jedna organizacija može da registruje najviše 10 učesnika.

Rezultati prijave biće objavljeni na sajtu Udruge najosjetljivijih u osposobljavanju UNUO. Broj učesnika u takmičenju je ograničen i sama prijava na konkurs ne garantuje učešće. Svi prijavljeni takmičari koji dobiju poziv za učešće na takmičenju biće obavešteni o tačnoj lokaciji i vremenu održavanja takmičenja.

Na prijavnom linku možete pogledati i video sa smernicama za pripremu za takmičenje. Potrebno je samo da izaberete jednu kategoriju: kuvanje ili priprema koktela. POGLEDAJTE prezentacije i pripremite se najbolje što možete!

Samo takmičenje se sastoji u sledećem:  takmičari za jedno omiljeno jelo, odnosno napitak, naprave predpripremu kod kuće (u školi, organizaciji) i ponesu sa sobom na takmičenje, dogotove u deset minuta i serviraju na tanjir/odnosno u čaše. Priprema se obavlja na specijalnim radnim jedinicama prilagodljivim po visini koja se sastoji od indukcione ploče sa dve ringle, grilla i integrisanog usisnog aspiratora. Posuđe i alate za pripremu i prezentacija jela i koktela tokom takmičenja biće obezbebeđeni.

Pripremljena i poslužena hrana i piće služe isključivo u svrhu degustacije članova stručnog žirija (po jedan zalogaj za svkog člana žirija ili pića 1dl u tri čaše).  Hrana se ne prodaje niti ne uslužuje publici.

Tokom takmičenja kandidate vodi i nadzire viši stručni savetnik (predsednik UNUO) koji ima petnaest godina iskustva u radu sa osobama sa invaliditetom u gastronomiji i podpredsednica UNUO sa devet godina iskustva u koordinaciji protokola i u radu sa osobama sa invaliditetom kao stručnjak iz oblasti kulinarstva.

U Novom Sadu se traži dvoje najsposobnijih učesnika koji će biti proglašeni nacionalnim pobednicima SRBIJE. Oni će predstavljati svoju zemlju u polufinalu i finalu u Zagrebu i Vatikanu.

Slanjem popunjene prijave dajete saglasnost organizatoru da fotografije i video zapise sminljen tokom konkursa koristi u svrhu promocije rada UNUO i objavljivanja na društveni mrežama u digitalnim i /ili štampanim javnim medijima, kao i za potrebu stvaranja i distribucije prvog interaktivnog edukativnog dokumentarnog filma.

Međunarnim takmičenjem CUPI’S SPOON povećava se vidljivost osoba sa invaliditetom i doprinosi njihovoj integraciji u društvo! Organizatori poručuju: Pridružite nam se kako bi globalno širili svest o veštinama osoba sa invaliditetom kroz umetnost gastronomije!

Izvor: Iz kruga Vojvodina