Najava konferencije povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna

Objavljeno: 18. septembra 2023. godine

Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija) i Transparentnost Srbija, u saradnji sa Koalicijom za pristup informacijama pozivaju na konferenciju “Transparentnost na agendi: pristup informacijama, borba protiv korupcije i otvorenost pravosuđa”.

Događaj se organizuje 27. septembra 2023. godine, u galerijskom prostoru Fondacije za otvoreno društvo, Srbija (Resavska 22), od 11.00 do 15.00 časova, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

Događaj će se sastojati od dva panela posvećena politikama otvorenosti i transparentnosti organa javne vlasti u Srbiji i regionu.

U okviru prvog panela učesnici će razgovarati o izazovima u oblasti ostvarivanja prava na pristup informacijama od javnog značaja i značaju transparentnosti za sprečavanje i borbu protiv korupcije. U fokusu panela biće i nova Strategija za borbu protiv korupcije, GREKO preporuke koje se odnose na unapređenje prava na pristup informacijama od javnog značaja, kao i drugi strateški dokumenti i inicijative koje se odnose na unapređenje transparentnosti u radu organa javne vlasti. U okviru panela će biti predstavljeno i regionalno istraživanje o stanju transparentnosti i otvorenosti organa javne vlasti u Srbiji i zemljama regiona, uz razgovor o značaju transparentnosti za dalji napredak evropskih integracija Zapadnog Balkana. U panelu će učestvovati predstavnici civilnog sektora iz Srbije i regiona, kao i relevantnih ministarstava u Vladi Srbije.

Tema drugog panela u fokus stavlja značaj transparentnosti pravosuđa za pristup pravdi i jačanje poverenja građana u rad pravosuđa. Na drugom panelu razgovaraćemo o stanju transparentnosti pravosudnih organa, odnosu medija i pravosuđa, ulozi novoformiranih pravosudnih tela u obezbeđivanju transparentnijeg rada pravosudnih organa, te reformi pravosuđa kao prilici da se unapredi transparentnost u radu pravosudnih organa i olakša pristup pravdi građanima. U panelu će učestvovati predstavnici Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, istraživačkih medija, civilnog sektora i strukovnih udruženja.

Događaj se organizuje u saradnji sa Koalicijom za slobodu pristupa informacijama, a uz podršku Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL), Evropske unije i Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Dolazak je potrebno potvrditi do 22. septembra 2023. godine. Registraciju za događaj je moguće izvršiti klikom na link, ili na adresu: office@partners-serbia.org

Izvor: Partneri Srbija

 Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više