Najava tribine: „Blok presek – Da li smo prodisali tokom 2023?”

Objavljeno: 22. novembra 2023. godine

Eko blok – mreža za čist vazduh poziva na predstavljanje Blok preseka – Kakav vazduh Srbija diše? i razgovor o analizi primene Programa zaštite vazduha u Srbiji u periodu decembar 2022 – novembar 2023, koje će se održati u petak 24. novembra 2023. u Prostoru Miljenko Dereta, Dobračina 55 u Beogradu u 11.00 – 12.15 časova.

Šta je o kvalitetu vazduha u prethodnih godinu dana rečeno i sprovedeno, a šta prećutano govoriće:
Milenko Jovanović, Nacionalna ekološka asocijacija/Eko blok
Dejan Lekić, xEco Ekstremna ekologija
Elizabet Paunović, Nacionalna ekološka asocijacija
Nataša Gligorijević, CORS/Eko blok

Eko blok je tokom 2023. godine pratio primenu Programa zaštite vazduha i izrađena je analiza primene sa preporukama za naredni period. Nakon godinu dana odlaganja, Vlada RS je decembra 2022. godine usvojila Program zaštite vazduha u Srbiji do 2030. Iako je Programom potvrđeno da građani i građanke Srbije godinama udišu zagađen vazduh koji prouzrokuje brojne zdravstvene probleme, ponuđeno je nekoliko scenarija i set mera kojima bi se doprinelo da do 2030. udišemo zdraviji vazduh. Podatak koji posebno zabrinjava je da u Republici Srbiji godišnje premine pre vremena 12.700 ljudi usled dugogodišnje izloženosti zagađenom vazduhu.
Ko je su kritične tačke Programa zaštite vazduha? Da li su nakon godinu dana ostvarene ambicije da se emisije zagađujućih čestica PM 10 i PM 2,5, inače najvažnijih faktora zagađenja vazduha u Srbiji, smanje? Da li Vlada RS izdvaja dovoljno budžetskih sredstava da se ovaj problem reši?

Da li su učinjeni pomaci da nivo kvaliteta vazduha u Srbiji ima šansu da ispuni kriterijume koje je uspostavila EU? Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) objavila je izveštaj o kvalitetu vazduha u Srbiji za 2022. godinu. U njemu je ukupno 21 grad u Srbiji, uključujući Beograd, Novi Sad i Niš, ocenjen kao prekomerno zagađen. I dalje je u izveštaju ostala sporna ocena kao i za 2021., da je u zoni Srbija vazduh prve kategorije – čist ili neznatno zagađen, osim u gradovima Kragujevac, Kostolac, Pirot, Loznica, Čačak, Paraćin (Popovac), Zaječar, Kraljevo, Novi Pazar i Valjevo.

Otvorena su brojna pitanja na koja građanima i građankama Srbije mora da se odgovori.

Vidimo se 24. novembra u Prostoru Miljenko Dereta, Dobračina 55.