Nezavisna kultuna scena Srbije: Na sopstveni pogon!

Beograd, 23.05.2023.

Asocijacija nezavisna kultuna scena Srbije – NKSS ove godine po deveti put organizuje festival „Na sopstveni pogon” u 8 mesta u Srbiji!

Smederevo, Kruševac, Zrenjanin, Beograd, Dolovo, Novi Kneževac, Aradac i Rušanj domaćini su bogatom festivalskom programu koji će trajati tokom cele godine donoseći mjuzikl sa mladima, izvođenje senzorne predstave, pozorište senki, cirkuske radionice za decu sa javnom prezentacijom, radionice izrade kratkih videa za mlade, izložbe, otvorene razgovore i još mnogo toga.

Svi programi festivala su besplatni jer je važno da kultura bude dostupna svima!

Detaljan program pratite na instagram stranici festivala i na fejsbuk stranici Asocijacije, a u nastavku pročitajte programe koji su se desili i koji se dešavaju u narednom periodu.

Festival je 9. aprila otvoren u Kulturnom centru Smederevo mjuziklom „Priče iz sajber dvorišta” Orkestra svetlosti, Hleb teatra i Omladinskog pozorišta Patos. Mjuzikl koji se bavi temom internet vršnjačkog nasilja i koji na sceni okuplja pre svega mlade, je na samom otvaranju pogledalo preko 500 gledalaca, pokazujući važnost i relevantnost teme koja je u fokusu predstave.

U Alternativnom kulturnom centru Gnezdo u Kruševcu je u petak 19. maja otvorena izložba „Jutro naše zore: Tražeći fabriku otkrili smo grad” koja predstavlja pregled dosadašnjeg rada grupe Jednostavno rečeno, i jedan mogući pogled na izbor fotografija i skeniranih negativa, nastalih kroz istraživanje života grada, industrijskog i kulturnog nasleđa Priboja.

Zrenjaninska publika je imala priliku da pogleda predstavu za decu i odrasle „Zaboravljene princeze“. Interaktivna predstava u tehnici pozorišta senki koja se na inovativan i vizuelno atraktivan način bavi pitanjima individualnosti, naglašava pravo da pravimo greške i učimo kroz njih, i podstiče međusobno razumevanje i prihvatanje.

Tokom maja meseca realizovan je umetnički projekat za mlade “The Wall”u Dolovu koji partnerski realizuju Satibara iz Beograda, Dom kulture „25. maj“ i Osnovna škola „Aksentije Maskimović“ iz Dolova. Zid u nazivu projekta koristi se dvojako: kao objekat u bukvalnom smislu (zeleni zid) ispred kog će se na radionicama kratkog filma i videa snimiti autorski radovi učesnika, i u prenesenom značenju pesme Pink Floyd-a koje implicira pobunu protiv zastarelih sistema, zatvorenosti, nekreativnosti i predrasuda.

Kompletan rad Asocijacije NKSS možete pratiti putem sajta.

Fotografija: Antun Gverović